Megnyílt az 53. internacionális filmfesztivál Karlovy Varyban

Megnyílt az 53. internacionális filmfesztivál Karlovy Varyban

Milos Forman Oscar-díjas cseh származású amerikai filmrendező Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült csehszlovák filmjének ünnepélyes levetítésével pénteken Karlovy Varyban megnyílt az 53. internacionális filmfesztivál.

A kilencnapos összejövetel, amely Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmszemléje, az idén Milos Forman, a 86 éves korában április 13-án eltávozott világhírű direktor életműve előtt tiszteleg. Az nyitó ceremónián Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, direktor, forgatókönyvíró és zenész, a rendezvény legfőbb sztárvendége, a Föld filmművészetét gyarapító munkásságáért életműdíjas Kristályglóbuszt kapott.

„Robbins olyan alkotó, akinek tevékenységében több művészeti ág egyesül, s aki úgy a széles nagyközönség, mint az intellektuálisabb darabokat kedvelő emberek részére is vonzó tud lenni” – nyilatkozta Karel Och, a parádé művészeti igazgatója a megnyitó előtt újságíróknak.

A világhírű színész a 2003-ban készült Titokzatos folyó című film egy mellékszerepében nyújtott játékáért kapta meg az Oscar-díjat, rendezőként az 1995-ös Ments meg, Uram! című filmjéért jelölték az elismerésre. Tim Robbins a nyugat-csehországi fürdővárosban egyebek közt két filmjét is przentálja és zenésztársaival egyesült erővel koncertet is ad a helyi települési színházban.

Karlovy Varyban az idén 182 filmet mutatnak be, minden alkotást legalább háromszor fognak levetíteni. Az internacionális filmszemle díjkiosztó zárógáláját július 7-én tartják. A versenyfilmek kategóriájában 12 alkotás megjelenik.

A díjkiosztó ünnepi zárógálán Barry Levinson Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer kap életművéért Kristályglóbuszt. Levinson, aki az Esőember című filmjéért 1988-ban Oscar-díjat kapott, Karlovy Varyban személyesen tárja a közönség elé Paterno című új filmjét. Robert Pattinson brit színész, aki mindenekelőtt az Alkonyat és az Alkonyat-Újhold című filmek által szerzett internacionális elismertséget és hírnevet, átveszi ezt követően a parádé elnökének a díját.

Az internacionális filmfesztiválon lesz Csuja László Virágvölgy című alkotásának világpremierje is. A menekülő szerelmesekről szóló road movie-t a mustra Keletről Nyugatra titulussal rendelkező versenyprogramjában mutatják be.

A rangos szemlére idén is az internacionális filmvilág több ismert egyénisége látogat el: Rachel Shenton brit színésznő és direktor, Chris Overton brit direktor, ezenkívül Trine Dyrholm dán színésznő. Karlovy Varyba érkezik Terry Gilliam amerikai-brit direktor is, aki przentálja a The Man Who Killed Don Quixote című legmodernebb alkotását.

mti