MINI-hez elérhető Pat Moss Edition különkiadás

MINI-hez elérhető Pat Moss Edition különkiadás

Hatvan évvel ezelőtt egy brit női autóversenyző vezette elsőként győzelemre a márkát internacionális ralin. Hamisítatlan különkiadásai legmodernebb fejezetével a MINI az angol kisautó rendkívüli motorsport-karrierjének első állomását és a férfiak uralta mezőny bátor meghódításának történetét idézi fel. Premier az internacionális nőnapon, piaci bevezetés 2022 májusában.

A versenyzés a MINI génjeibe van kódolva: történetének legnagyobb motorsport-bravúrjait a márka mindegyik a raliban érte el. És mindezek magját egy speciális nő fektette le: 1962 májusában a hagyományos Mini első ízben gurult fel az internacionális ralik abszolút győzteseinek listájára.

Az internacionális Tulipán Ralin – amely a hollandiai Noordwijk településről kalauzolta a pilótákat a Francia Riviéráig, és vissza – Pat Moss a megmérettetés abszolút leggyorsabb idejét autózta meg a hagyományos Mini Cooper volánja mögött. Hatvan évvel később a MINI egy hamisítatlan különkiadással állít emléket az angol női autóversenyző tehetségének, bátorságának és szenvedélyének. A háromajtós MINI-hez és az ötajtós MINI-hez elérhető Pat Moss Edition különkiadás – amely mindössze 800 példányban lát napvilágot – nem kizárólagosan a tradicionális Mini rendkívüli motorsport-karrierjének első állomását idézi fel, de a motorsportban elért úttörő női teljesítmények előtt is fejet hajt. A tradicionális Mini, Pat Moss és navigátora, Ann Wisdom alkotta triumvirátust a Hollandiában aratott győzelem örökös legendává emelte egy olyan sportágban, amely rendre az erősebb gépjárműk teljesítményétől és a férfiak által elért sikerektől volt hangos.

A Pat Moss Edition különkiadást szokatlan kiegészítők és stílusjegyek definiálják. A különkiadás 2022 májusában válik elérhetővé a háromajtós MINI Cooper S (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,2 – 6,6 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 140 – 151 gramm / km), az ötajtós MINI Cooper S (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,2 – 6,8 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 141 – 154 gramm / km), azonfelül a MINI John Cooper Works (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 6,8 – 7,1 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 156 – 162 gramm / km) modellekhez. 131 kW / 178 lóerő, valamint 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítményre képes, négyhengeres turbómotorjaikkal ezen modellek a hétköznapok útjain kínálják fel az angol prémiummárka vásárlóinak a sportos vezetés élményét. A különkiadás exkluzív kialakítása a MINI motorsport-történetét, ráadásul Pat Moss és Ann Wisdom sportkarrierjét idézi.

A különkiadás büszkén viseli a MINI innovációit, mindent összevetve példának okáért a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezést is, a különkiadáson mindemellett utóbbi merőben új, extravagáns kiadása ragyog. A modell tetejének fényezése a Chili Red, a Melting Silver és a Jet Black árnyalatokat egybevonja. A korszerű változat ezzel a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés második olyan formáját váltja valóra, melynek továbbfejlesztett fényezési fázisait a mérnökök egész egészében integrálták a MINI oxfordi gyárának sorozatgyártási folyamataiba. A korszerű változatot a 2022 márciusi gyártástól kezdődően rendelhetik meg az ügyfelek, akik mindent összevetve – lehengerlő tetőfényezés továbbfejlesztett eljárása okán fennálló halvány eltéréseknek hála – egészen biztosan sajátos fényezésű MINI modellt kapnak. A Pat Moss Edition különkiadás tekintetében a jellegzetes tetőfényezéshez Pepper White vagy Midnight Black metál karosszériafényezés és vörös külső visszapillantó-házak társulnak.

Az első rali-győzelmet a különkiadás C-oszlopain és oldalsó irányjelző-paneljein „Pat Moss” felirat és stílusos tulipánminta szimbolizálja. A kerékagyakat exkluzív minta ékesíti, amit a MINI márkaemblémája és a jellegzetes holland virág formája mentén álmodtak meg a készítők.

Az oldalsó irányjelző-paneleken az 1962-es Tulipán Rali főbb tényei is visszaköszönnek: a Noordwijk – Monte Carlo – Noordwijk útvonal, a 2 500 kilométeres versenytáv, emellett a hagyományos Mini Cooper neve és 104-es rajtszáma. Mindezt egy szlogen egészíti ki, amely a MINI-t mind a mai napig meghatározza: „versenyzésre született” („born to compete”). A tulipán motívum, a különkiadás neve és az első rali főbb tényei a konkrétan a különkiadás részére, szitanyomással kreált alumínium küszöbléceken is visszaköszönnek.

A MINI dizájnerei a Pat Moss Edition különkiadáson alkalmazták első alkalommal a keresztben felfújt, fehér színű motorháztető-versenycsíkot is, aminek háromdimenziós számai és betűi – 737 ABL – az 1962-es Tulipán Ralin rajthoz álló tradicionális Mini rendszámát elevenítve utalnak a történelmi modellre. A különkiadás első lökhárítóját Pat Moss azon aláírásának grafikus fényezése csinosítja, amit a versenyzőnő az egyik célba érkezést követően írt saját gépkocsija motorháztetejére.

A 2008-ban elhalálozott versenyzőlegenda aláírása a különkiadás utasterében, a Piano Black árnyalatú műszerfal utasoldali felén is visszaköszön. A bőrözött sportkormány függőleges küllőjét a különkiadás exkluzív tulipánmintázata, miközben a műszerfal vezetőoldali felét az kapacitás fel-le mozgó dugattyúinak absztrakt ábrázolása csinosítja: az eltérő magasságú sávok a „Moss” és „Wisdom” neveket szimbolizáló „M” és „W” betűket alakítják. Egy istenien összehangolt duót, amely oly sok éven át okozott szenzációt a rali világában.

A MINI a Pat Moss Edition különkiadással úttörő női versenyzője, rali-történelme és vérbeli csapatszelleme előtt tiszteleg. A hagyományos Mini első rali-győzelmének egyik maradandó aspektusa, hogy Ann Wisdom várandósan ült be Pat Moss mellé a Tulipán Rali 2 500 kilométeres versenytávjára, amelyen mindvégig csalhatatlan navigációs iránymutatást adott.

Mossie és Wizz – valamint a paddockban ismerték őket – hét éven át alkotott sikeres párost. Mindkét nőben elementáris bátorság dolgozott ahhoz, hogy egy férfiakkal teli sportágban álljon rajthoz – amelybe ezenkívül alapvető változásokat is hoztak. A Forma-1-es pilóta, Stirling Moss húga 1968-ban az olaszországi Sestriere Ralit is megnyerte, míg pályafutása alatt nagyon sok internacionális megmérettetésen is dobogóra állt. Pat Mosst öt alkalommal választották meg Európa legjobb női raliversenyzőjének. Ann Wisdom az első profi női navigátorként vonult be a rali-történelembe. Sikeres sportolónőkként akkor is mindketten a hamisítatlan brit alázatosságról tettek tanúbizonyságot, mikor is a férfiak által uralt sportág került szóba. „Egyáltalán nem tekintettük magunkat úttörőknek. Mindössze elindultunk egy ralin” – mondta évekkel később Ann Wisdom. Pat Moss és Ann Wisdom viszont kikövezte a tradicionális Mini motorsport-karrierje felé vezető utat: az angol kisautó 1964-ben, 1965-ben és 1967-ben is abszolút győzelmet szerzett a Monte Carlo Ralin.

Évtizedekkel később a MINI a Föld legkeményebb megmérettetésein is uralkodóvá érett: 2012 és 2015 közt sorozatban négy alkalommal hódította el a Dakar Rali abszolút győztesének járó serleget, ezt követően a fényes diadalmenetet 2020-ban és 2021-ben is újabb abszolút győzelmek követték.