Modernebb lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Modernebb lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programja kezdődött, melynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és modernizált, korszerű nevelési helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat – közölte az intézmény sajtótájékoztatóján.

Az információ alapján az egyetem filmintézete a következő években Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven funkcionál tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, internacionális hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. A mozgókép kifejezés használata igazodik az internacionális trendekhez és elvárásokhoz – írják.

A mozgóképművészeti képzés a Szentkirályi utcai, csaknem 2254 négyzetméter alapterületű épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik, ahol az eddiginél majdnem kétszer nagyobb, 4715 négyzetméteres tanítási színtér várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat korszerű, magas színvonalú mozgóképtechnológiai készülékekkel szerelik fel.

Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. „A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt” – közölték, hozzátéve, hogy Sinkovits Imre 1947-től volt az egyetem (korábbi nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola) hallgatója.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. Németh Antal a magyar színháztörténet egyik legjelentősebb alakja, rendezője, aki 1935 és 1944 közt a Nemzeti Színház igazgatója is volt – magába foglalja a közlemény.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. „Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat” – közölte az egyetem.

Mint írják, az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi objektum várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudnak biztosítani.

Az összegzés kitér arra is, hogy az egyetem vezetésének tervei alapján az Uránia Filmszínház a következő években a színházi és a mozgóképes képzést ugyancsak kiszolgálja ezt követően.

mti