Modernebb lesz a szlovákiai Fülek vára és környezete

Modernebb lesz a szlovákiai Fülek vára és környezete

Megújították a szlovákiai Fülek vára környezetét, például új parkolót és sétálóövezetet építettek ki, a jövő évben ugyanakkor a vár területén fedezhető fel kultúrtörténeti emlékek felújítására összpontosítanak – tájékoztatta a felvidéki település önkormányzata a sajtó képviselőit.

Az önkormányzat beruházásában nyártól befejezték a Bástya utca aszfaltozását, a Várfelső utca kikövezését, helyére került a vármúzeum művészi kivitelezésű kapuja, megépült az autóbuszok és személyautók parkolója, kiépült a sétálóövezet és a vizesblokk – közölték.

Ha kedvező lesz az időjárás, az év végéig még zsindelytető kerül a váralján megtalálható települési erődítmény kis bástyájára és a borházra is.

A munkák tavasszal folytatódnak ezt követően a váralján: bazaltkővel rakják ki a várba vezető utat, tetőt kap az ágyútorony, és kicserélik a Bebek-torony tetőfedését.

A vármúzeum munkatársai jellegzetes helyiségeket formálnak ki az alsóvárban látható úgynevezett borházban. A házikóban a mesterségek házát hozzák létre, kiállítást rendeznek be a régió korabeli mesterségeiről. Az épülethez pergolát – nyitott lugast – építettek, amely workshopoknak és tanulók ötletes tanóráinak ad helyet.

Lesz a házban kemence és korabeli kézi malom, a diákok mindent összevetve maguk őrölhetik meg a gabonát, és süthetnek belőle kenyeret a tradícióknak megfelelő receptek alapján. Nem fog hiányozni a kerámiaégető kemence sem, hogy őskori kerámiák másolatait égethessenek benne, emlékeztetve arra, hogy a várhegy már akkor is lakott volt. Mindezek mellett pénzverő gép is várja ezután a vendégeket.

Régészeti parkot is kiépítenek, ahol információs táblákon mutatják be a vár archeológiai kutatásainak eredményeit.

A vár és környezetének megújítási munkái 2020 júniusában fejeződnek be – közölte Fülek önkormányzata.

mti