Modernebb lesz és turisztikai látványosság lesz a kelet-szlovéniai víztorony

Modernebb lesz és turisztikai látványosság lesz a kelet-szlovéniai víztorony

Modernebb lesz és turisztikai látványosság lesz a horvát hátárhoz közeli, kelet-szlovéniai Brezicében van víztorony, melynek tetején kilátót formálnak ki – adta hírül a helyi sajtó.

A település emblematikus építménye az állam második legrégebbi víztornya. Az objektum, amely Szlovénia kulturális és technikai örökségének része, a középkori városfal maradványai közelében épült 1914-ben a település vízellátó rendszerének részeként, és 1983-ig működött is.

A 46 méteres négyszögletű kupolával ellátott szerkezet három kis erkéllyel is büszkélkedik, földszintjén mindazonáltal kávézó funkcionál. Építési terveit elveszítették a történelem alatt, mindent összevetve az építész neve is idegen maradt.

A torony felújítására vonatkozó tervek nemrég zöld jelzést kaptak a település vezetésétől, a kivitelezési munkálatok 1,9 millió euróba (680 millió forint) kerülnek.

Az önkormányzat azt valószínűsíti, hogy uniós vagy állami társfinanszírozást kap a projekthez, amelyiknek jövő októberre kellene elkészülnie.

Az elképzelések alapján kívül-belül felújítják az épületet, és felvonóval látják el, amely a kilátóra viszi fel az érdeklődőket. A felvonó nyolc embert tud szállítani és mozgássérültek is használhatják ezt követően. A belső térben történelmi tényeket bemutató plakátok és további tudnivalók lesznek megtalálhatók.

Brezice a Száva és a Krka folyók egybfolyásánál fekszik, és több internacionális út is keresztezi itt egymást.

A település kulturális és történelmi hagyományokban gazdag. Másfajta látványosságai egy 527 méteres vashíd, amely a Száva és a Krka folyókon halad keresztül, azonkívül a Posavje Múzeum, amely az egyik óriási múzeum az országban.

mti