Múzeumközpontot avattak fel Moszkvában Dosztojevszkij születésének 200. évfordulóján

Múzeumközpontot avattak fel Moszkvában Dosztojevszkij születésének 200. évfordulóján

Felszentelték a Moszkvai Dosztojevszkij-ház titulussal rendelkező múzeumközpontot az orosz fővárosban az író születésének 200. évfordulója alkalmából, ezenfelül megemlékeztek az orosz lélektani regény klasszikusáról élete másik két fő helyszínén, Omszkban és Szentpéterváron is.

Az író családja 1837-ig lakott a modern múzeumnak otthont adó moszkvai épületben, amelyiknek mai címe Dosztojevszkij utca 2.. A földszinten már 1928-ban emléklakás nyílt, amely a létesítmény központját alkotja. Az első emelet helyiségeiben az író fő műveiről, egyebek közt a Bűn és bűnhődésről, A játékosról, A félkegyelműről vagy A Karamazov testvérekről láthat kiállítást a vendég, a második emeletet a regények sorsának szentelték, nagyméretű multimédiás installációk alkalmazásával.

A megnyitó alkalmából Vlagyimir Putyint Olga Ljubimova kalauzolta végig a múzeumon, ezután az orosz elnök neves írókkal és irodalomtörténészekkel találkozott.

Fjodor Dosztojevszkij 1850-1854 közti szibériai száműzetésének helyszínén, Omszkban, a helyi irodalmi múzeumban expo nyílt azokból a szovjet könyvillusztrációkból, amelyeket a mester születésének 150. évfordulóján állítottak ki. Omszki Állami Dosztojevszkij Felsőfokú intézményben Dosztojevszkij a korok és nemzedékek váltakozásában címmel már második alkalommal rendeztek meg internacionális akadémiai konferenciát, ezúttal 14 országból érkezett több mint 100 előadóval. A település Galerka Színházában internacionális színi rendezvény kezdődött.

A szentpétervári Péter-Pál erőd börtönfelügyelői lakásásában tárlat nyílt az íróról és a szocializmussal kacérkodó Petrasevszkij-körről, amelyiknek Dosztojevszkij a tagja lett, melyet a cári igazságszolgáltatás politikai bűncselekménynek minősített halálos ítélettel torolt meg, amit omszki száműzetésre módosított. Alekszandr Beglov, Oroszország „északi fővárosának” kormányzója virágot helyezett Dosztojevszkij sírján az Alekszandr Nyevszkij főkolostorban, a Művészetek Mestereinek Nekropoliszában.

A legambiciózusabb jubileumi projekt a Dosztojevszkij két évszázada című tárlat nyílik meg a Szent Mihály-kastélyban. A bemutatón az író eredeti használati eszközei, könyvek, portrék, műveinek első kiadásai illetve egyéb ritkaságok láthatók a Tretyakov Galéria, az Ermitázs, az Orosz Múzeum, a Szentpétervári Állami Történeti Múzeum, a Moszkvai Korszerű Művészeti Múzeum illetve egyéb múzeumok gyűjteményeiből.

Szentpéterváron egyébként teljes évben zajlanak az író évfordulójának szentelt események. A Puskin Házban példaként megtartották Dosztojevszkij és a világkultúra címmel 46. alkalommal tartottak internacionális konferenciát. A település öt színháza bicentenáriumhoz igazodva az író művei alapján készült darabok premierjeivel és jellegzetes bemutatóival készült.

A Dosztojevszkij-portréval utcára gördült 105-ös szentpétervári buszjárat megjelenése konkrétan jól ismert alkalomra készült, Moszkvában mindazonáltal a jubileumra kibocsátott közlekedési bérletkártyát ékesíti az író képmása. Azok részére ugyanakkor, akik személyesen nem juthatnak el személyesen az orosz irodalom óriása életének fő helyszíneire, a Kultúra nemzeti projekt keretében megvalósított online tárlatok és felidézett filmek, színházi előadások segítenek a méltó megemlékezésben.

mti