Nárciszünnep lesz Kaposváron

Nárciszünnep lesz Kaposváron

A Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész úgynevezett kukoricás stílusú képeiből áradó öröm, boldogság, vidámság érzését szeretnék átadni a látogatóknak a szervezők a Nárciszünneppel, amelyre április 7-én kerül sor a kaposvári Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, ezenfelül annak parkjában.

Simonné Lechner Judit, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa a helyszínen tartott sajtótájékoztatón közölte: a már ötödik esetben kihírdetett eseményen reményeik alapján mindenki megtalálja az érdeklődési körének helyes programot.

A résztvevők agyagozhatnak, korongozhatnak, kipróbálhatják a vesszőfonást, a nemezelést, részt vehetnek egy terjedelmes, együttes festmény készítésében, s válogathatnak kézművesek portékái közül – tette hozzá. Kiemelte, hogy lesznek koncertek és tárlatvezetések is, Henn Tamás muzeológus kóstolóval egybekötött bemutatót tart A kakaófától a csokoládéig címmel, a 19-20. század fordulójának hangulatához korhű jelmezekbe öltöző, európai önkéntes szolgálat keretében Kaposváron tartózkodó külföldiek járulnak hozzá.

Szólt arról, hogy a belvárosi Kossuth tér és az emlékház közt 10 és 18 óra közt kisvonat közlekedik, amit térítésmentesen használhatják ki a vendégek.

Mojzer Tamás, a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium igazgatóhelyettese kitért rá, Sütő Ferenc szobrászművész és tanítványai nagyméretű szobrászati-textilművészeti nárcisz-installációval, divattervező szakos tanulóik kalap, fejdísz témájú alkotásokkal jelentkeznek, a keramikus tanulók csacsikat mintáznak.

Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója arról szólt, hogy a villa parkjának nárciszai közt még a télen kamerákat helyeztek el, melyek felvételeket készítenek a virágok fejlődéséről. Az ilyen formában kapott tömérdek felvételből mozgókép készül, ezt imázsfilmként használják ezt követően.

Elmondta továbbá, hogy az emlékházban és a látogatóközpontban kiállított Rippl-Rónai-festményeket a Nárciszünnep után Zágrábba szállítják, három hét után kerülnek vissza Kaposvárra.

Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense azt nyomatékosította, hogy a Nárciszünnep Kaposvár szabadtéri kulturális programjainak évadnyitója, amely alaposan sikeres, volt olyan év, hogy ötezer ember volt rá kíváncsi.

Rippl-Rónai Józsefnek haláláig volt otthona a Nárciszünnepnek helyet adó Róma-hegyi villa és annak ezekben a napokban nárciszokkal díszített parkja. A művész a pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelyiknek pár évvel ezelőtt a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak.

A nárciszokat szerető festőművész körül tekintélyes élet zajlott, a napjainkban már emlékházként funkcionáló épületben a magyar irodalom olyan hírességeit látta vendégül, mint Ady Endre vagy Móricz Zsigmond. Az 1868-ban épült emlékház és a park 2012-ben korszerűsödött, rekonstrukciójára pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat.

mti