Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánították a prágai Bertramka-villát

Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánították a prágai Bertramka-villát

Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánította a cseh kormány a prágai Bertramka-villát – fedte fel Antonín Stanek kulturális miniszter.

A 18. században klasszicista stílusban emelt objektum szorosan kapcsolódik Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőhöz, aki prágai látogatásai közben folyamatosan a villában lakott. Mozart két operájának (Don Giovanni, 1787 és La clemenza di Tito, 1791) a bemutatója is Prágában volt. A villa a zenekedvelő Dusek család tulajdonában volt, amit baráti százak fűztek a zeneszerzőhöz.

A Smichov prágai kerületben álló Bertramka jelen pillanatban a prágai Mozart Kör tulajdonában van, de leromlott állaga folytán már két éve nem várja az érdeklődőket. Az áldatlan állapotok okán látogatottsága addig is csekély volt.

„A kormány döntése születésnapi figyelmesség Mozartnak, aki 1756. január 27-én született” – jegyezte meg a cseh kulturális miniszter.

Antonín Stanek alapján a villa státuszának a megváltoztatása elősegítheti a felújításához elengedhetetlen pénzösszegek megszerzését. A miniszter szeretné mihamarabb tárgyalóasztalhoz ültetni minden érdekelt felet, hogy megállapodjanak a villa felújításáról és jövőjéről.

A Bertramka 2010-ben nyílt meg a nagyközönség részére, de 2016-ban bezárták, mert az egész épületegyüttes felújításra szorul. A Mozart Körnek eddig nem volt pénze erre a célra, de most arra számítanak, hogy a kulturális tárca hozzájárulásával sikerült felújítani és újra látogathatóvá tenni a Bertramkát.

Múlt évben felújították a villa külső lépcsőjét, de a homlokzat rossz állapotban van. Az előző bérlő, aki éttermet működtetett az épületben, engedély nélküli átalakításokat végzett, és a helyiségekben még ott éktelenkednek az otthagyott berendezések.

Ha sikerül renoválni a villát, a Nemzet Múzeum valószínűleg ott ismerteti a Mozarthoz, az egykori tulajdonosokhoz, a zeneszerző barátaihoz, Josefina Duskova énekesnőhöz és zeneszerző férjéhez, Frantisek Xaver Dusekhez köthető emlékeket.

A zeneszerző valószínűleg a Bertramkában fejezte be Don Giovanni című operáját.

mti