Néprajzi tárlat várja az érdeklődőket a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban

Néprajzi tárlat várja az érdeklődőket a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban

A régmúlt idők hagyományait, mesekincsét felidéző néprajzi bemutató nyílik Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

A prezentáció főcímének – Marokba szőtt mesék – szimbolikus mondanivalója van: a paraszti világban a szövetségben végzett munkáknál, kukoricafosztásnál, fonásnál vagy a tollfosztóban az emberek daloltak, beszélgettek, meséltek egymásnak. A történetek szájról szájra jártak, és míg a kéz szorgosan dolgozott, tovább szőtték a meséket, estéről estére újabb fordulatokkal bővültek a történetek – nyilatkozta Szabó Tímea néprajzos, hozzátéve, hogy a régi paraszti világban a mesék, mondák tekintélyes része a felnőtteknek szólt.

A néprajzi bemutató bemutatja, miként éltek egykoron az emberek, mit dolgoztak, és egyben azt is, hogy munka közben milyen meséket találtak ki. A néprajzi tárgyakat enteriőrökben jelenítik meg, láthatók lesznek a falusi élet főbb színterei: a gazdasági udvar, a szoba- és konyharészletek mellett berendeznek egy fonósarkot is.

Az enteriőrökhöz több népmese kapcsolódik, a konyhában a kenyérsütést a Kicsi dió meséje idézi fel, a gazdasági udvarban megelevenedő mese ugyanakkor azt ismerteti, hogy a pokolból érkező kisördög csodálatos erejével hogy könnyítheti meg a szegény favágó vagy a szántóvető életét. A pásztornépművészetet a faragó- díszítő motívumkincseken keresztül tárják a vendégek elé, a pásztormesékben Mátyás király igazmondó juhászát és az Aranyszőrű bárányt jelenítik meg – ismertette Szabó Tímea.

Az enteriőrökhöz kapcsolódó népmeséket múzeumpedagógiai foglalkozásokon dolgozzák fel. A mesevilágot színes falfestményen jelenítik meg, a családok vagy az iskolákból, óvodákból érkező kisebb csoportok ebben a környezetben szőhetik tovább a molinókon olvasható, eredeti szókincset, tájszavakat is magába foglaló meserészleteket – emelte ki a zalaegerszegi múzeum néprajzosa.

Elmondta továbbá, hogy a prezentáció megrendezése előtt a múzeum szerfelett sok felajánlást kapott, ezáltal arra is lesz mód, hogy a régi korok mesevilágát diavetítővel is megidézzék.

A kiállítást a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai álmodták meg és valósították meg. A tárlatot a helyi gyűjtemények anyagával kiegészítve több helyszínen is bemutatták, a zalai megyeszékhelyre a Marcali Múzeum tárgyaival kibővítve érkezett a bemutató.

A Göcseji Múzeum anyagát is magába foglaló, Marokba szőtt mesék – Régmúlt idők tárgyaival a mesék világába titulussal rendelkező prezentáció február 25-ig nézhető meg Zalaegerszegen.

mti