Neszmélyi és villányi borok nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Neszmélyi és villányi borok nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

A neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Pincészetének 2018-as Mátyás Cuvée-je lettek a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt Magyar Bor Nagydíj 2021 nyertesei.

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által konstruált száraz és félszáraz fehér és vörös borokat, amelyeket elemei az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt Super 12 válogatásukat. A listára felkerült tételekből a szakmai szervezet elemei egy fehér és egy vörös bort választottak ki a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként – közölte a sajtó képviselőivel az MBK.

„Ez egy lehengerlő verseny, mert a borszakírók első alkalommal szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük alapján páratlan minőségükkel a legigényesebb vásárlói elvárásoknak is megfelelnek, ezenkívül internacionális összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak, ezután a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, eltérő sorrendben, két bizottságban” – hangsúlyozza a közlemény.

A 2021-es Super 12 listákon ezúttal 12 anyaországi és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), ezenkívül Szekszárd (3).

A borok közt 16 a fajtabor és 8 a házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a cabernet franc (8), a merlot (6), a furmint (5) és a syrah (4) voltak.

A 24 bor közt 3-3 olyan fehér, azonfelül vörös van, amelyeknek a termelője most először képviselteti magát a Super 12 listán. A válogatásba rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik az egri St. Andrea és ménesi Balla Géza, összesen 9, amellett 6 szerepléssel.

A Magyar Bor Nagydíj történetében most először kerül az elismerés Neszmélybe, ugyanakkor Villány már a harmadik első helyezést gyűjti be.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor Debrecenben, amikor a találkozó megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad – közölte a Magyar Borszakírók Köre.

mti