Nils Mönkemeyer brácsaművész lép színpadra a Kelemen Kvartettel

Nils Mönkemeyer brácsaművész, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora lép színpadra a Kelemen Kvartettel az Otthon a Zeneakadémián című koncertsorozat következő estjén, január 16-án a fővárosi Zeneakadémián.

A Kelemen Kvartett – Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László – az Otthon a Zeneakadémián széria 2018-as koncertjein a 185 esztendeje született Johannes Brahms kamaraműveit társítja vonósnégyesekkel, izgalmas párhuzamokat állítva az elhangzó darabok közt – közölte a Zeneakadémia.

Idei első, sorrendben már harmadik koncertjüket Schubert c-moll vonósnégyes-tételével indítják, amely egy befejezetlenül maradt kompozíció nyitótételeként látott napvilágot. Beethoven kései a-moll vonósnégyese a kamarazenei repertoár egyik alapműve. Brahms G-dúr vonósötöse 1890-ben egykori tanára, Eduard Marxsen, továbbá több barátja elvesztése után készült. Az ötvenes évei végén járó zeneszerző eredendően utolsó alkotásának, életműve egyfajta összefoglalásának szánta kamaraművét.

A Kelemen Kvartetthez a hangversenyen Nils Mönkemeyer, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora csatlakozik. A brácsaművészt fiatal kora ellenére magasztaló jelzőkkel illeti a zenészvilág, hasonlóan a Kelemen Kvartetthez. Rövid idő alatt komoly internacionális ismertségre tett szert, amellyel hangszerét, a brácsát is a figyelem központjába állította.

MTI