Női direktor művét választották idén a történelem legjobb filmjének

Női direktor művét választották idén a történelem legjobb filmjének

A történelem legjobb filmjének választotta meg a feminista filmművészet úttörő alkotását, a 2015-ben életét vesztett Chantal Akerman belga rendező-forgatókönyvíró Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II. című filmjét az angol filmintézet folyóirata, a Sight and Sound – adta hírül a BBC hírportálja.

Ez az első alkalom, hogy női direktor filmje került a Sight and Sound által 1952 óta, tízévente összeállított filmes lista élére, amely filmkritikusok, kurátorok és forgalmazók szavazatai alapján alakul ki.

Az 1975-ben bemutatott Jeanne Dielman valós idejű tanulmány egy középkorú özvegyről, aki kamasz fiával él egy apró brüsszeli lakóhelyben. Akerman a nő mindennapos teendőit tárja a közönség elé, s közben kiderül, hogy alkalmi prostitúcióval keresett pénzből fedezi a maga és fia megélhetését.

A történelem legjobb filmjeinek az angol filmintézet folyóirata által összeállított listáját negyven éven át Orson Welles Aranypolgára vezette egészen 2012-ig, mikor is a címet átvette Alfred Hitchcock Szédülés című filmje.

A Jeanne Dielman nem annyira ismert a filmkritikusok körén kívül a nyilvánosságnak, mint a korábbi listavezetők, de egyöntetűen igazi mesterműként, a feminista filmművészet úttörő alkotásaként tartják számon. Laura Mulvey, a Birkbeck Egyetem filmelmélet professzora egy cikkében azt mondta, az ez évi szavazás „hirtelen felrázott mindent”, és ezek után már semmi nem lesz a régi.

A Sight and Sound százas listáját ezelőtt többen bírálták amiatt, hogy a szavazásban részt vevő szakértők köre hosszú időn át nem volt eléggé sokszínű. A legutóbbi, 2012-es listára mindössze két női direktor és csak egyetlen színes bőrű alkotó filmje került fel. Az évek alatt aztán egyre bővült mindazoknak a kritikusoknak, szakembereknek a köre, akiknek kikérik a véleményét, idén már 1639-en adták le szavazatukat a A történelem 10 legjobb filmje listájára.

A 2022-es listán második helyre került a korábbi listavezető, a Szédülés, és harmadik lett az Aranypolgár. Negyedik helyre sorolták a szavazók az 1950-es évek klasszikusát, Ozu Jaszudzsiró japán filmrendező Tokiói történet című művét, ötödik helyre ugyanakkor a hongkongi Vong Kar-vaj 2000-ben készült Szerelemre hangolva című alkotását.

mti