Novembertől vetítik a Terápia harmadik, befejező évadát

Novembertől vetítik a Terápia harmadik, befejező évadát

Novembertől vetítik az HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia harmadik, befejező évada, ahol ezúttal a Mácsai Pál formálta főszereplő, Dargay András pszichológus szakmai és magánéleti válsága kerül a fókuszba.

A modern évadban hét hét alatt 35 epizód kerül a képernyőre. A hét első négy napján egy-egy új páciens, a gyilkossággal vádolt 23 éves Zsolt (Vilmányi Benett), Krisztina, a férje által terrorizált feleség (Schell Judit), a székely falujából a településbe költöztetett, megözvegyült Sándor (Czintos József) és Edit, a húga betegségével és memóriagondokkal küzdő nevezetes színésznő (Udvaros Dorottya) beszélget Dargayval. Péntekenként ugyanakkor a pszichológus új terapeutája, Adél (Balsai Móni) hozzájárulásával próbál kiutat találni krízishelyzetéből, amit Parkinson-kórra utaló tünetek súlyosbítanak – közölte Angyalosy Eszter, az HBO forgatókönyvek fejlesztéséért felelős mestere.

A harmadik szériában a rendezőként itt debütáló Schwechtje Mihály csatlakozott a széria korábbi rendezőihez, Enyedi Ildikóhoz, Gigor Attilához és Nagypál Orsihoz. A Gigor Attila, Tasnádi István, Jeli Viktória és Baráthy György alkotta forgatókönyvírói csapat ugyanakkor Székely Csaba erdélyi drámaíróval egészült ki.

A széria ötletes producere, Wayne Henry kiemelte, hogy a Terápia harmadik évadának forgatásakor jókora hangsúlyt helyeztek a filmes látványvilág megteremtésére, és ezáltal a maga nemében egészen jellegzetes produkció született.

Enyedi Ildikó ezúttal egy szálat vitt a történetből. „Örültem, hogy a Czintos József által játszott karakter jutott nekem. Eléggé lelkes voltam, hogy ilyen különlegesen terjedelmes formátumú színésszel dolgozhatom. Meglepett, hogy milyen szédületes gyorsasággal levette, milyen is a kamera előtt létezni, és egészen csodálatos, hogy milyen kevés gesztussal, szemrezdüléssel, egy fél szóval, hümmögéssel mi mindent tudott kifejezni” – mesélte a direktor.

Mint kijelentette: a Terápia sorozatot azért is tartja különlegesnek, mivel itt, éppen olyan a színházban, a színészen múlik minden, csak az arca, a lénye, a testbeszéde a meghatározó. Visszaemlékezett, hogy szerfelett jó emléket hagyott benne a széria forgatása, egyfelől az egész stáb elkötelezettsége folytán, másrészt azért, mert az HBO biztonságos hátteret teremtett az szerzők részére. „Mindenkinek a tehetsége szabadon tudott beleáramlani ebbe a munkába” – nyomatékosította.

Enyedi Ildikó arra is kitért, hogy most ugyan egy „gigantikus feladat” áll előtte, jövő nyári hónapokban szeretné elkezdeni A feleségem története című Füst Milán-regényből készülő filmjének forgatását, de a televíziós produkciók is izgatják, mivel úgy véli, hogy „az invenció, egyfajta frissesség és minőség ezen a övezetben koncentrálódik.”

A színészi feladat a három évad alatt nem változott – mondta a terapeutát, Dargayt játszó Mácsai Pál. Mint hangoztatta, a Terápia „szerfelett eredeti, és jól megkomponált széria”, olyan elegáns és jelentékeny fejezet, aminek az az pozitív tulajdonsága is megvan, hogy a későbbiekben is meg lehet nézni, szemben a színházi munkával.

A színész alapján a sorozat eredetisége abban is rejlik, hogy három műfajt vegyít: a kalandfilmet, a krimit és a voyeur szemléletet. „Előfordul, hogy a páciens vagy a terapeuta komoly veszélyben van, bár a hős nem egy helikopterről lóg vagy erdőben menekül, hanem egy kanapén ül, és próbálja megérteni, hogyan kerül ki a csávából. Az azonosulás és izgalom révén ez a kalandfilmjelleg is átitatja a sorozatot. De egyúttal krimi is, nyomozás, mint a Derrick vagy a Columbo, csak amiért nyomoznak, az belül van, melyet meg kell találni. És a voyeurség is megjelenik benne, ugyanis a terápia lényege az intimitás, mindenki más illetéktelen a páciensen és a terapeután kívül” – fejtegette Mácsai Pál.

Hozzáfűzte, hogy 70-80 napig forgattak, de legalább ennyi időt töltöttek még a próbákkal is. A sorozatban nagyszerű partnerekkel játszhatott, és szerinte a magyar írók is végtelenül jó munkát végeztek, kiérlelt szövegkönyvek készültek. „Meglehetősen sok minden adott ahhoz, hogy ez egy felejthetetlen és sűrű anyag legyen” – foglalta össze a színész.

Angyalosy Eszter alapján a harmadik évaddal befejezéséhez érkező Terápia-sorozat mérföldkő az HBO saját gyártású műsorai kapcsán: lépésről lépésre haladva az adaptációs sorozatfejlesztéstől eljutottak a teljesen eredeti tartalom előállításáig. „Beletanultunk és a foglalkozás is beletanult ebbe a modern műfajba” – értékelte az eltelt éveket Angyalosy Eszter.

mti