Online játékot fejlesztettek az iskolai erőszak visszaszorítására

Online játékot fejlesztettek az iskolai erőszak visszaszorítására

Online játékot fejlesztett az iskolai erőszak visszaszorítására a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a Cartoon Network televíziós csatorna idei, bántalmazás elleni kampányának részeként – közölte Kiss-Monok Ágnes, a csatorna kommunikációs küldötte Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az NBT olyan interaktív, online játékot állított elő, amely könnyed formában láttatja meg a gyerekekkel a bullying, azaz a gyerekek egymás közti bántalmazásának jelentését, ezenfelül azt, hogy miként oldhatják meg a problémát – közölte, megjegyezve, hogy terveik alapján a játékot minden hazai iskolában kipróbálhatják a 3-4., amellett az 5-6. osztályosok a Klebelsberg Centrum közvetítésével és ajánlásával.

A 2014-ben indult “Aki ver, az nem haver!” kampányuknak az a célja, hogy saját csatornáikon és partnerek segédkezésével terjessze a bántalmazás elleni zéró tolerancia üzenetét nemcsak Magyarországon, hanem Európában, Közel-Keleten és Afrikában is – nyomatékosította a kommunikációs képviselő.

Közölte: a kampány részeként – a szülők, a gyerekek és a tanárok részére – informatív platformokat hoztak létre a zaklatás meghatározásáról, kezeléséről, ezenfelül tájékoztatást adtak az elérhető segítségekről. Mindezek érdekében az elmúlt öt évben csaknem 15 animációs és élőszereplős kisfilmet készítettek, amelyeknek összesen 30 milliós megtekintése volt, amellett weboldalukat – amely kisfilmekkel, szakértői tanácsokkal, iskolai tananyaggal és tesztekkel támogatja a gyermekeket – csaknem egymillióan tekintették meg – tudatta.

Jelezte, az ez évi kampány részeként ismert fiatal véleményvezérek bántalmazás elleni közösségi médiakezdeményezést indítanak, ahol arra buzdítják a fiatalokat, hogy tegyenek barátságos gesztusokat a kiközösítettek felé.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az iskolai bántalmazás ellen tett korábbi lépéseiket sorolva kijelentette: a bűnmegelőzési ismeretek elsajátítására ötödik éve indítanak akkreditált képzést tanárok részére, amellett a pedagógusokat képző főiskolákkal és egyetemekkel együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy az intézményekben is oktassák a bűnmegelőzési ismereteket.

A kormány 2013-ban elfogadott bűnüldözési stratégiája megfogalmazta, hogy a fiatalokat védeni kell attól, hogy bűncselekmények áldozataivá vagy elkövetőivé váljanak, ennek értelmében készültek el a pedagógusoknak szóló, bűnmegelőzési ismereteket magába foglaló tananyagok is – közölte Hatala József.

mti