Online már érzékelhető Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmje

Online már érzékelhető Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmje

A YouTube-on lehet megnézni Rofusz Kinga Otthon című új animációs filmjét, melynek üzenete új tartalmat nyert most, amikor az egész állam otthon marad.

“Szeretnénk, ha minél többen látnák” – közölte Klingl Béla producer, a rövid animációt készítő KGB Vizuális Műhely egyik alapítója telefonon az érdeklődőknek.

Az Otthon egy család költözésének történetét, a régi otthon elvesztését és egy új otthon megteremtését meséli el. A produkció a grafikus, illusztrátor Rofusz Kinga két éve megjelent, azonos című könyvéből készült.

“Én írtam a forgatókönyvet és rendeztem, a KGB Stúdió vállalta a film legyártását, voltaképpen magát az animációt, utómunkálatokat” – idézte fel Rofusz Kinga a produkció születését.

Egy “szótlan könyv” – vagyis ahogyan a világban nevezik, szavak nélküli silent book – létrehozása a Vivandra könyvkiadó javaslata volt. A témát a kiadó Rofusz Kingára bízta, akit akkortájt a költözés és otthonteremtés gondolata foglalkoztatott a legjobban. “Nyilván azért is, mivel éppen ez zajlott akkor az életünkben is” – jegyezte meg a szerző.

Ahogy nyilatkozta, a könyv megjelenése után szerfelett jó visszajelzéseket kapott, és mostanában újból sokan veszik kézbe, mivel az “otthon” téma új hangsúlyt, más jelentést is nyert manapság, amikor a koronavírus-járvány terjedése folytán szerfelett releváns, hogy mindenki otthon maradjon.

A 8 perces animációban a könyv egész világa megmozdul. “Miután ez egy olyan könyv, ahol a képek mesélnek, nincs benne egyetlen mondat sem, amikor felmerült, hogy animációs film legyen belőle, a műfaj adta sajátosságokat akartam kihasználni, a képi világon nem akartam változtatni, más történetszálat nem akartam behozni” – érvelt.

A film digitális technikával készült, de a tradícióknak megfelelő papírkivágásos mozgatási stílusban. “Én választottam ezt a technikát. Roppantul szeretem a tradicionális dolgokat, amin látszik, hogy kézzel készült, festve van. Azt akartam, hogy olyan legyen, mintha a régi 35-ös kamera alatt született volna. A KGB szerfelett jó partnerem volt abban, hogy kikísérletezték ezt nekem. Szántó Zsanett finoman és érzékenyen animálta, szeretem a mozgatás darabosságát” – mesélte Rofusz Kinga, aki a film figuráit és háttereit festette.

A grafikus visszaemlékezett, hogy a közelmúltban eltávozott Richly Zsolt még végigkísérte az egész filmet, miképpen ezelőtt minden korábbi tevékenységét is, mivel ő volt a tanára és mentora a Moholy-Nagy Művészeti Felsőfokú intézményben. “Természetesen ismerte a könyvet, és megmutattam neki a forgatókönyvet is. Sokat segített, fölöttébb érzékeny ember volt, aki teljesen rá tudott hangolódni az ember munkájára és jó tanácsokat adott.”

“Az otthon igazság szerint belül, bennünk van. A könyv is erről szól. Van ennek egy külső megjelenése, de bár a belső biztonságunk, a belső világunk, ami otthont ad nekünk, és a környezetünknek is otthont tud adni, így mindazoknak, akiket még be tudunk fogadni, akiket beengedünk a belső otthonunkba” – indokolta.

Hozzáfűzte, hogy részére nem szokatlan az otthoni munka, egyébként is otthon dolgozik. Annyiban változott a helyzet, hogy most általános iskolás gyerekei is vele vannak, ők is otthon tanulnak.

Az Otthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 5,6 millió forintos hozzájárulásával, összesen 8 millió forintos költségvetésből megközelítően egy év alatt jött létre. A KGB Stúdió a televíziós bemutatót követően tette hozzáférhetővé a közösségi videómegosztón. Mint Klingl Béla közölte még: ha ezt követően ismételten megnyílnak a rendezvények, leveszik a YouTube-ról, hogy nevezni tudják programjaikba.

mti