Ösztöndíjprogram indul a Huawei segédkezésével a PTE-n

Ösztöndíjprogram indul a Huawei segédkezésével a PTE-n

A tehetséggondozást és a kutatás-fejlesztés ösztönzését segítő hallgatói ösztöndíjprogram indul a Huawei Technologies Hungary Kft. hozzájárulásával a Pécsi Tudományegyetem műszaki és informatikai karán – közölte a társaság a sajtó képviselőivel.

A program keretében a hallgatók a felhő-számítástechnika és a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásához kapcsolódó, tudományterületeken átívelő kutatási projekteket valósíthatnak meg, például a Huawei saját operációs rendszerén, a Harmony OS-en.

Közölték: az ez évi tanév második felétől elérhető programba bekerülő, mentor oktatók segítette hallgatókat és hallgatói csapatokat a társaság technológiai tárgyakkal is segíti kutatási, fejlesztési és tanulmányi céljaik megvalósításában. Azokat a tanulókat szeretnék ösztönözni, akik készségesen ismerkednek meg az iparvállalatok részére egyre fontosabb témakörökkel, mindent összevetve a felhő-számítástechnikával, ráadásul a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásaival – tették hozzá.

A közleményben Gecse Mariannt, a Huawei Technologies Hungary Kft. kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatóját elevenítve kiemelték: a cég ösztöndíj- és tehetségprogramjaival egy évtizede támogatja, hogy a magyarországi mérnökképzés alatt a hallgatók versenyképes tudást kaphassanak, és az egyetemi tudást a piaci igényekhez közelítsék.

Miseta Attila, a PTE rektora alapján a mostanihoz hasonló együttműködések nagy segítséget nyújtanak abban, hogy az egyetem akadémiai és kutatási eredményei a piac részére is előnyös projektekben hasznosuljanak.

Az információ alapján a PTE műszaki és informatikai kara a következő években olyan hallgatói projekteket indít, amelyek egy-egy valós ipari probléma megoldására irányulnak. A projektekben a hallgatók lényeges gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert, interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és részt vehetnek digitalizációs demók fejlesztésében például a Huawei Harmony OS operációs rendszerére is.

mti