Panasonic LUMIX TZ70 és TZ57: csúcsminőségű univerzális fényképezőgépek a kirándulásokra

Panasonic LUMIX TZ70 és TZ57: csúcsminőségű univerzális fényképezőgépek a kirándulásokra

A Panasonic bemutatta két új termékét, amelyek a TZ csúcsminőségű fényképezőgépek családjába tartoznak, ezek a LUMIX TZ70 és a LUMIX TZ57 típusmodellek. Mindkét esetben, a fényképezés iránt érdeklődő felhasználó, egy könnyű, kis méretű és számtalan kreatív funkcióval ellátott gépet vehet a kezébe. Ennek köszönhető, hogy ezen fényképezőgépek súlya az utazás alkalmával nem jelent terhet, viszont a velük készített fényképek és videofelvételek minősége teljesíti a tőlük elvárt profi igényeket is. A gép több módban létrehozható konnektivitása könnyen lehetővé teszi az általa készített fényképek és videofelvételek a weboldalon történő közlését, bárhová vezetne az útja a világban.

Univerzális készségek és minőségi fényképek a nagy gyújtótávolságon is

A Panasonic LUMIX TZ70 High Sensitivity MOS szenzorral rendelkezik, amelynek képfeldolgozása 12,1 MPixeles és az univerzális LEICA DC VARIO-ELMAR objektív 30 szoros nagyítást tesz lehetővé. Ez különlegesen széles, 24 mm-es, gyújtóponton kezdődik. A legtöbb fényképezőgép objektívének legszélesebb gyújtópontja általánosan 28 mm. A LUMIX TZ70 jóvoltából egy széles látószöggel rendelkező képet készíthet, melyet elsősorban a tájfotók és a csoportokról készített portrék készítői tudnak értékelni.

A 30-szoros optikai zoomnak köszönhetően a gyújtótávolság megfelel a klasszikus fényképezőgép 24-720 mm-es egyenértékének, amely azt jeleni, hogy széles látószögű felvétel készítéséből egyszerűen és gyorsan áttérhetünk a távolban lévő objektum részletének fényképezésére. A fényképezőgép objektíve a legmodernebb optikai technológiájával ellátott, amely biztosítja a gép saját osztályában elfoglalt legmagasabb besorolását. Az univerzális optikával ellátott LUMIX TZ70 tökéletesen megfelel a kalandos utazások összes fajtája alkalmával végzett fényképezésnek. És amennyiben nem lenne elégséges a 30-szoros zoom, akkor az intelligens digitális zoom alkalmazásával, a kép minőségének maximális megőrzése mellett, a zoomtávolság még megkétszerezhető. A gép fontos részét képezi a HYBRID O.I.S.+ öt tengely menti hibrid optikai stabilizátor, amely hatásosan megakadályozza a fénykép és a videofelvétel elhomályosodását, amit a távoli gyújtópont által kiváltott rezgés okoz.

A különböző alkalmakkor készített fényképek készítésén kívül a LUMIX TZ70 gép kiválóan alkalmas a jó minőséggel rendelkező videofelvételek készítésére is. A fejlett technikát alkalmazó Venus Engine képprocesszor lehetővé teszi, hogy a videofelvételek Full-HD, vagyis 1920 x 1080 pontos képfelbontásban, 50p gyorsasággal, AVCHD Progressive formátumban készüljenek. Ez azt jelenti, hogy a kép az apró részleteiben, a gyors mozgás ellenére is, csúcsminőségében látható. A fényképezőgép ezen kiváló tulajdonságai jól érvényesülnek az igényes feladatok megoldásakor, mint például a szabadban az állatokról készített videofelvételeknél.

A High Sensitiviti MOS szenzor kiváló tulajdonságát, melynek képfelbontása 12,1 megapixel, leginkább a gyenge megvilágítás esetében készített felvételek készítésekor tudjuk értékelni. A pixelek fizikailag 1,5x nagyobbak mint a LUMIX TZ60 típusú gépnél, ami azt eredményezi, hogy kevés fényerősségnél is, például a strandon hold fényénél történő séta esetében, készített fényképek és videofelvételek jobb minőségűek. A LUMIX TZ70 típusú géppel a RAW formátumú fényképet készíthetünk, ami azt jelenti, hogy a „nyers“ képi rögzítés, a későbbi számítógépes feldolgozás céljából, a gépben nagyobb minőségben mentődik el. Ennek eredménye az, hogy az így készült felvételek minősége érzékelhetően jobb, a képen kirajzolódó vonalak élesebbek és a zavaró tényezők hatása gyengébb.

Könnyedén a profi minőség eléréséhez

A LUMIX TZ70 modell könnyű, pontos, viszont nagyon intuitív beállítások lehetőségét és kezelését szolgálja a gép objektívén található egyedi vezérlőgyűrű. Ez lehetővé teszi a gyors és pontos zoomolást és az expozíciók különböző beállítását. A fényképező személy jobban összpontosíthat a kompozícióra, valamint arra, hogy a felvétel indítógombját a legmegfelelőbb időben nyomja meg. A gép egyedi irányítási rendszere lehetővé teszi a gyakorta használt paraméterek könnyű hozzáférését, mint pl. a rekesznyílás, idő, képélesség beállítását, valamint a különböző effektusok és motívum programok alkalmazását.

A LUMIX TZ70 LVF (Live View Finder) elektronikus képkeresővel van felszerelve, melynek átmérője 0,5 cm és képfelbontása 1 166 000 pont. Nagyon jó a képélesség beállítására, különösen a távolabbi gyújtópont esetében (amikor a stabilitás eléréséhez a fényképezőgépet a szemünknél kell tartanunk), valamint az intenzív napsugárzás esetében, mikor a kép a keresőben jobban látható mint a 7,6 cm átmérőjű LCD képernyőn.

A villámgyors automatikus képélesség beállítást a LUMIX TZ70 modellnél egy 240 kép/mp gyorsaságú autófókusz motor végzi, mely lehetővé teszi a gyorsan végbemenő mozgás fényképezését. A Panasonic legújabb típusú kompakt fényképezőgépének birtokában nem múlik el az élet megismételhetetlen pillanata anélkül, hogy megörökíthetné, legyen ez egy tengeri hullámokból kiugró delfin lefényképezése vagy egy régen várt családi összejövetel pillanatainak lencsevégre vétele. Ezeket az élet röpke pillanatait ez a fényképezőgép nagy tökéletességgel, élesen és pontosan tudja rögzíteni. Amennyiben a kép élességét inkább kézzel szeretné elvégezni, akkor a kép fontos részlete a képernyőn kinagyítható, így láthatja, hogy a kép minőségének beállítása megfelelő, vagy még állítani kell rajta.

A gép sokrétű tartozékainak köszönhetően a fényképek vagy a videofelvételek készítésénél szabad tér nyílik a különböző kreatív ötletek megvalósítására. A gép lehetővé teszi, többek közt, 15 szűrőhatás és effektus alkalmazását, melyekkel a már régebben készült képeket is módosítani lehet. A effektusok közt megtaláljuk az expresszív, retro, szépia stílusú képkészítés vagy akár a szétmosódó háttér alkalmazásának lehetőségét. Az gép új modellje kiegészült a timelapse funkcióval, amely lehetővé teszi az így készült képekből MP4 formátumú videók összeállítását. Ezzel a módszerrel készülnek pl. az éjjeli csillagos égboltról készült hatásos felvételek.

A fényképezőgép, amely mindig kéznél van

A Panasonic a kompakt fényképezőgépek gyártása terén szerzett gazdag tapasztalatait a LUMIX TZ70 gép készítésénél is felhasználta. A gép a mozgatható komponenseinek köszönhetően könnyű és kis méretű, ezért a ruházatunk zsebében is könnyen elfér. A fényképezőgép előlapján lévő markolat megkönnyíti az egy kézzel történő fényképezést.

A gép több intuitív funkcióval van felszerelve. Például a virtuális dőléskiegyenlítő a kép felvételénél érzékeli az ábrázolandó objektum horizontális helyzetét és az elkészített felvételt úgy állítja be, hogy a kép, még a gép megdöntött használata esetén is, vízszintes helyzetben álljon. Ez a funkció akkor jön jókor, mikor pl. a felvételt a tömegben, vagy a gépet a fejünk felett tartott helyzetben készítjük.

A fényképek gyors és egyszerű megosztása a családdal és a barátainkkal

A fényképezőgép Wi-Fi és az NCF portjának köszönhetően bárhonnan továbbíthatja az átélt élményeit. A legközelebbi barátaiban olyan érzést kelthet, mintha a távoli vidékekre Önnel utaznának és az Ön szemével tekintenék meg az érdekes látnivalókat. A fényképek közlése egyszerű és valós időben történik, csak egy gombot kell megnyomni. Ráadásul a felvételhez hozzácsatolhatjuk a fénykép keletkezésének földrajzi koordinátáit is. Az NFC port, vagy a QR kód alkalmazásával a fényképezőgép problémamentesen, néhány másodperc leforgása alatt, összekapcsolható az okostelefonnal vagy a tablettel. A készülékek összekapcsolását követően a képernyőn egy tájékoztató jelenik meg, melynek segítségével a gép kívánt funkciójához juthat el.

Az okostelefont vagy a tabletet a fényképezőgéphez történő összekapcsolást követően felhasználhatja a gép műveleteinek irányítására is, amely akkor jön jól, ha csoportos felvételek készülnek, vagy a fényképész feltűnésmentesen szeretne fényképezni. A mobil berendezés képernyőjének érintésével nagy távolságból is beállíthatjuk a fényképezőgép képének élességét, zoomját és exponálógombját is.

A gép „Fényképezés ugrásban“ új funkciója is nagy érdeklődés tárgyát képezi. Az okostelefon vagy a tablet helyzetérzékelő szenzorának (akcelerométer) felhasználásával abban a pillanatban aktiválja az exponálást , amikor a magasba felugró fényképész helyzete a legmagasabb pontban van.

A LUMIX TZ57 új modell

A Panasonic másik új terméke a LUMIX TZ57, amelynek optikai zoomja 20-szoros nagyítást tesz lehetővé, valamint High Sensitivity MOS érzékelője 16 megapixeles. Ugyanúgy mint a TZ termékcsaládba tartozó többi fényképezőgép, a LUMIX TZ57 készülék is univerzális objektívvel rendelkezik, amely nagy tartományú zoomot és nagylátószögű gyújtópontot tartalmaz. A fényképezőgép alkalmas, Full-HD, vagyis 1920 x 1080 pont felbontású videofelvétel készítésére, de a tartozékok között megtalálható az optikai stabilizátor is.

A 7,6 cm átmérőjű képernyő képfelbontása a LUMIX TZ57 típusnál 460 000 pontról 1 040 000 pontra nőtt, amely megkönnyíti a kompozíciók készítését, valamint a menüpontban történő tájékozódást. A képernyő maximális 180 fokos szögben kifordítható, amikor is automatikusan a gép önportré funkciója aktíválódik. Ez bizonyára főleg azokat örvendezteti meg, akik a kirándulásaik alkalmával szeretik megörökíteni önmagukat is.

LUMIX TZ70 – műszaki adatok:

• 30x optikai zoom és 60x intelligens zoom

• Leica objektív, nagylátószög 24 mm

• High Sensitivity MOS szenzor, 12,1 MPixel

• Kereső LVF, 1 166 000 pont, szemérzékelő

• AF szenzor 240 kép/mp sorozatfelvétel

• Videofelvétel Full HD (1920 x 1080), 50p (PAL)

• HYBRID O.I.S.+ stabilizátor, virtuális dőléskiegyenlítő funkció

• Wi-Fi, NFC, QR kód leolvasó

LUMIX TZ57 – technikai adatok:

• 20x optikai zoom

• LUMIX DC VARIO objektív, nagylátószög 24 mm

• High Sensitivity MOS szenzor, 16 MPixel

• POWER O.I.S. stabilizátor

• Videofelvétel Full HD (1920 x 1080) (PAL)

• Kijelző képernyője 7,6 cm / 1 040 000 pont, kifordítható

• Sonic Speed automatikus képélesség állítás

• Wi-Fi, NFC, QR kód leolvasó

(forrás: Panasonic)