Pécsett és Debrecenben rendez jótékonysági koncertet a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány

Pécsett és Debrecenben rendez jótékonysági koncertet a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány

A Virtuózok, Molnár Ferenc Caramel, azonfelül a Kodály Filharmonikusok és a Pécsi Vonósok is fellépnek a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány debreceni és pécsi, Adventi dallamok című jótékonysági koncertjén decemberben.

A pécsi Kodály Központban december 9-én megvalósuló est nyereségét a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice-intézménye, a Dóri Ház kapja mindennapos működésének könnyítésére. A debreceni Kölcsey Központban december 17-én zajló jótékonysági koncert bevételéből Debrecen önkormányzati óvodáit szerelik fel különféle, a foglalkozásokon létfontosságú hangszerekkel – hangoztatta Lovay László előadóművész, a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány alapítója a jótékonysági indítványt bemutató sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ünnepélyesebb és könnyedebb darabokat hasonlóképpen felvonultató műsorban többek között Johann Sebastian Bach Baderine, Niccolo Paganini Mózes fantázia, Chopin Esz-dúr noktürn, Molnár Ferenc Caramel Lélekdonor, Wolf Péter Ave Maria és Szüts Apor Groteszk tangó című műve hangzik el.

A koncerteken fellép azonkívül Déki Lakatos Sándor Liszt-díjas prímás, a Virtózokból ismert Kökény Tamás (nagybőgő), Szüts Apor (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét), Bojtos Luca (ének), Holozsai Eszter (fuvola), Szauer Bianka (hárfa), ezenkívül Debrecenben a Lautitia kóruscsalád és a Kodály Filharmonikusok, Pécsen a Mátyás király utcai Általános Iskola kórusa és a Pécsi Vonósok.

Pacsai Gábor, a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke visszaemlékezett, hogy az Adventi dallamok indítványt 2015-ben álmodta meg, akkor egy helyszínen szervezték össze. Kijelentette még, hogy az elkövetkezendő időszakokban szeretnék a határon innen és túl is megrendezni a gálát, tudniillik az alapítvány célja, hogy képviselje és minél szélesebb körben terjessze a kultúrát.

A gálák színpadi rendezője, Romvári Gergely közölte, hogy a műsor első felében igyekeznek egy kicsit ünnepélyesebb, emelkedettebb kínálatot nyújtani, a második részben ugyanakkor a könnyedebb, populárisabb darabok szólalnak meg.

A felajánlott adományt a debreceni óvodák hangszerállományának gyarapítására és cseréjére szeretnék fordítani, ezáltal dallam- és ritmushangszereket, emellett furulyát, csengettyűt és citerát vásárolnak ezt követően – közölte Bene Edit, a debreceni önkormányzat emberi főosztályvezetője. Hangoztatta még: az alapítványtól egy nagyobb értékű Yamaha-fuvolát kapnak adományként, amit egy tehetséges 14 éves gyermek vehet keresztül a gálakoncerten.

Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke kiemelte, hogy 16 ezer érintett család van ma Magyarországon, amelyek gyógyíthatatlan gyermeket gondoznak. Kijelentette még: a gyermekhospice nemcsak az életvégi ellátást jelenti, a szolgáltatások nagyobb része azokról a gyermekekről szól, akik valamilyen életet megrövidítő vagy veszélyeztető krónikus betegségben szenvednek. Az alapítvány a gyermekhospice mellett gyermekbeteg-szállítással is figyelmet fordít, az országban az egyetlen szervezetként egész Baranya megyét ki tudják szolgálni – fűzte hozzá.

A debreceni est fővédnöke Papp László polgármester és Kósa Lajos, a Korszerű települések program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter, a pécsi koncert fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

mti