PosterFest – Plakátfesztivál Budapesten

PosterFest - Plakátfesztivál Budapesten

Csaknem 350 plakátot vonultat fel hazai és határon túli alkotóktól a PosterFest – A főváros 2016 központi plakátkiállítása november 4-től az ELTE Lágymányosi campusának Gömb aulájában.

Sokak szemében a plakát anakronisztikus műfajnak tűnhet, bár példa nélküli módon hoz színt életünkbe – nyomatékosította a tárlat megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: a most bemutatott szelekció alkotói a legmagasabb szinten művelik a műfajt.

Mint kiemelte, a hazai termelőipar növekedésében kimagasló funkciója van a hazai ötletes szektornak is, ennek mindazonáltal meghatározó része a plakátművészet is.

Pinczehelyi Sándor, a expo egyik kurátora kijelentette: a Magyar Plakát Társaság által a Magyar Művészeti Akadémia segedelemével megszervezett PosterFest nem kizárólagosan egy tárlat, hanem eseménysorozat, melynek középpontjában a plakát műfaja áll.

A szervezők elképzelésének megfelelően a PosterFestet internacionális plakátfesztiválként két-három évenként ismételten megrendezik ezután – jelezte.

A központi prezentáció és az esemény alapötletét egy egyetemisták részére az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt plakátpályázat adta, ennek anyagához hazai tervezőgrafikusok, továbbá meghívott határon túli plakátművészek munkáiból válogattak.

Pinczehelyi Sándor a bemutató csütörtöki sajtóvezetésén kijelentette: a hallgatóktól arra a kérdésre várták a választ, mit gondolnak a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén. A beérkezett tervekből 68 hallgató 81 plakátja érzékelhető a bemutatón.

A második részben a pályázatra hivatásos magyar grafikusművészek által gyártott, kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban fejlesztett plakátok láthatók: 44 művész 77 alkotása.

Ebben az egységben megjelenik a Magyar Plakát Társaság 22 tagjának 110 műve, emellett tisztelgésként a társaság nemrég elhalálozott alapító tagjának, Balogh Istvánnak 15 munkája is.

A november 25-ig várja az érdeklődőket bemutató harmadik részében megjelenik a világ legjobb tervezői közül 40 meghívott művész 60 plakátja – számolt be Pinczehelyi Sándor.

A központi kiállítással párhuzamosan több prezentáció is nyílik Budapesten. A Metropolitan Egyetem Rózsa utcai campusában Best of Metropolitan címen megfigyelhető szemezgetés, a Józsefvárosi Galériában mindazonáltal magyar és lengyel művészek 2006-os, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára fejlesztett műveit lehet megtekinteni péntektől.

Underground Images címmel neves határon túli szerzők munkáit ismerteti részleteiben is az A38 hajó galériája november 15-től. A School of Visual Arts által életre hívott expon a tervezőgrafika olyan nagyjai jelennek meg, mint Ivan Chermayeff, Milton Glaser és George Tscherny.

mti, Fotó: Balogh Zoltán