Pozsonyi magyar társulat kapott díjat az ez évi avignoni korunkbeli színházi rendezvényen

Pozsonyi magyar társulat kapott díjat az ez évi avignoni korunkbeli színházi rendezvényen

Hégli Dusan szlovákiai magyar direktor és koreográfus Finetung című tánckoreográfiája kapta a Prix Tournesol díjat az ez évi mai színházi eseményen a franciaországi Avignonban.

A Finetung című darabot a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház és a Dusan Hégli Company együttes adták elő a Corps et danse (Test és tánc) titulussal rendelkező kategóriában.

Az avignoni színházi rendezvényen az idén több mint 1100 előadást láthatott a nézők, és a Finetung darabot csaknem 150 kiválaszott előadás közül méltatták a neves díjra.

A pozsonyi magyar csoport darabjának még 2016-ban volt a bemutatója Avignonban, s attól kezdve több mint 46-szor adták elő, elsődlegesen Avignonban – jegyezte meg a TASR. A Finetung a családon belüli lelki és fizikai erőszakkal gondot fordít. A táncosok kosztümeit Szűcs Edit tervezte, akinek neve a Saul fia című Oscar-díjas magyar film kosztümtervezőjeként vált ismertté.

„Eléggé boldog vagyok, hogy a mai színház legnagyobb fesztiválján a szokásoknak megfelelő táccal és zenével sikerült meggyőznünk a szakmai publikumot és a Prix Tournesol zsürijét is. Ez kiemelkedő dícséret” – mondta Hégli Dusan a hírügynökségnek.

A Prix Tournesol díjra olyan előadásokat jelölnek az avignoni színházi eseményen, amelyek az emberiség jövőjével, a környezetvédelemmel, a szolidaritással, a rasszizmussal és az egyenjogúsággal összefüggé témákat boncolgatnak.

Az Avignoni Színházi Fesztivált első ízben 1947-ben szervezték össze. Most a planéta talán legrangosabb korunkbeli színházi szemléjeként tartják számon.

mti