Prezentáció nyílt Vámbéry Ármin életéről az Ybl Budai Kreatív Házban

Prezentáció nyílt Vámbéry Ármin életéről az Ybl Budai Kreatív Házban

A jól ismert Kelet-kutató, turkológus, Vámbéry Ármin életéről nyílt prezentáció az Ybl Budai Kreatív Házban.

A kiállítás anyagában Vámbéry Ármin összegyűjtött írásai, ereklyéi, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, ezenkívül perszonális levelezései megjelennek – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A kurátorok, Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik a expo anyagát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatták.

“A PAIGEO Alapítvány pártfogásával megvalósuló tárlaton a kíváncsiskodók megismerkedhetnek a multifunkcionális Vámbéryvel, aki világutazó, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság alapító tagja, sikeres író és nemzetközileg ismert politikai szakértő volt” – írják a közleményben.

A Magyarok a Selyemúton széria második állomásaként megvalósuló expo a sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát is przentálja a közönségnek.

A kiállítótérben autentikus szobarészletek, múltbeli keleti eszközök, és az korábbi mindennapi életet illusztráló óriási, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a közönséget. A tárlat mindkét nagytermében török és távol-keleti zene szól a háttérben.

Az Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin című költségmentes kiállítás 2020. január 26-ig várja az érdeklődőket az Ybl Budai Kreatív Házban.

mti