Rekordszámú utat tettek meg külföldre a cseh állampolgárok

Rekordszámú utat tettek meg külföldre a cseh állampolgárok

Rekordszámú, 4,9 millió, utat tettek meg külföldre 2017-ben a cseh állampolgárok – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) Prágában.

A rövidebb (három éjjeles határon túli szállásig) utak száma 1,3 millió volt, amíg 3,6 millió hosszabb turistaútnak számít. A hosszabb utak 83 százalékát tradicionális kirándulások, turista utak, ameddig 17 százalékát családi és rokoni látogatások tették ki.

A határon túli utak 47 százalékát gépjárművel, 13 százalékát autóbusszal, 37 százalékát mindazonáltal repülőgéppel tették meg a csehek.

Az emberek 46 százaléka a turista utakat az utazási irodák szervezésében, amíg 54 százaléka induviduálisan tette meg.

A leggyakoribb turista úti cél újból Horvátország volt, ahova előző évben 850 ezer cseh állampolgár látogatott el. Ez éves szinten három százalékos növekedés. A második helyen Olaszország állt 636 ezer cseh látogatóval, amíg a harmadikon Szlovákia 615 ezer cseh látogatóval. Az első nyolc közé még bekerült Ausztria, Görögország, Spanyolország, Egyiptom és Bulgária 214 ezer cseh látogatóval. A magyarországi cseh vendégek számát a CSÚ által közölt statisztika nem tartalmazta. A sajtó alapján a csehek érdeklődése a magyarországi úti célok iránt is növekvőben van.

A három vendégéjszakánál rövidebb utaknál az első helyen Szlovákia áll 656 ezer látogatóval, miközben a másodikon Ausztria 211 ezer látogatóval. Ez utóbbiak döntő része hétvégi síkirándulás volt.

„A határon túli utak számának növekedése a jelek alapján az idén is folytatódni fog” – hangoztatta Vladimír Dolejs, az utazási irodák szövetségének elnöke. Dolejs alapján az ez évi első negyedévben nagymértékben emelkedett az eladott határon túli kirándulások száma.

Csehországban jelen pillanatban 850 utazási iroda funkcionál, amelyek évi bevételei az utóbbi időben 50 milliárd korona (600 milliárd forint) körül mozognak.

mti