Ritka majolika bukkant fel egy skóciai fiókból, 1,2 millió fontért kelt el egy árverésen

Ritka majolika bukkant fel egy skóciai fiókból, 1,2 millió fontért kelt el egy árverésen

Ritka, 16. századi olasz tál, egy majolika bukkant fel egy skóciai fiókból és 1,2 millió fontért (536,8 millió forintért) kelt el egy edinburgh-i árverésen.

A Sámson és Delila bibliai jelenetét ábrázoló, különösen ritka tál átmérője 27 centiméteres, vélhetően Nicola da Urbino kerámiaművész hozta létre 1520-1523 körül – írja a CNN.com.

Az ónmázas cserépedény (majolika) árát eredendően 80-120 ezer font közöttire becsülték, végül 1,263 millió fontért adták el egy online árverésen. A modern tulajdonos névtelenséget kért.

Az edényt 400 újabb tárgy mellett árverezték el, melyek mind egy nagy vidéki házból, a skót határ közelében található Lowood House-ból származnak. A Lyon & Turnbull brit aukciósház szakértője bukkant a ház egyik fiókjában a majolikára, és felismerte, hogy „egyedülálló minőségű, ritka darabról van szó” – közölte az aukciósház szóvivője.

Celia Curnow majolikaszakértő alapján a tárgy készítője, Nicola da Urbino „a 16. század eleji Olaszország úgynevezett istoriato stílusú (bibliai, mitológiai vagy történelmi jelenetet ábrázoló) majolikadíszítésének mestere” volt, akit a „majolikafestészet Raffaellójának” tartanak.

Curnow alapján a Lowood House-ban talált tál közeli kapcsolatban áll egy 1521-es, monogrammal és dátummal ellátott példánnyal, amit a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őriznek.

mti