Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Sértetlen, több mint 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izrael földközi-tengeri partjának déli részén – jelentette a Haarec című újság honlapja.

A Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, szeptember 13-án egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és onnantól emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot, amelyről nemrég számolt be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A sírban talált eszközök a fáraó korából származnak, aki i. e. 1279 és 1213 közt nemcsak Egyiptomban uralkodott, hanem Izrael földjén is, ezenfelül a mai Libanon, Jordánia, és részben Szíria is fennhatósága alá kötődött.

A régészek épen maradt kerámia- és bronzedényeket találtak ugyanúgy, amennyire az i. e. 13. században a sírba helyezték őket, ami kiemelkedő támpontot nyújt a késő bronzkori helyi temetkezési szokások megismeréséhez az ásatásokat vezető régész, Eli Janai alapján.

Földi javakkal teli eltérő amforákra és tálakra leltek, amelyek az egykor élt emberek hite alapján a halottakat szolgálják túlvilági életükben, és így főzőedényeket és olajlámpásokat is adtak melléjük útravalónak. Apró cserepekben értékes egykori gyógyszerekkel is ellátták az elhunytakat, ezek a régészek alapján Türoszból, Szidónból illetve egyéb, ma Libanonban látható kikötőkből érkezhettek erre a vidékre, a mai Tel-Avivtól délre.

A lehetőség szerinti túlvilági harcra is felkészítették a távozót: bronz nyíl- és lándzsahegyeket is elhelyeztek a sírban. A négyzet alaprajzú sírkamrát a kőbe vésték, mennyezetét egy oszlop tartja.

A sírbarlangban talált holttestek állapota nem biztosítja DNS-vizsgálatok végzését, de tárgyaikból bizonyosan megállapítható, hogy élénk kereskedelmi kapcsolataik voltak a mai Ciprus, Libanon és Szíria térségével.

Egy-két halottat a hátára fektettek, és úgy tűnik, néhányat elmozdítottak a későbbi temetkezések esetén. Így a mesterek alapján több nemzedéken át használták a barlangot.

Noha az emberek kilétét egyelőre homály fedi, az edényekben talált szerves anyagok vizsgálatával rögvest fény derül arra, hogy mit szerettek enni, mivel táplálkoztak.

A barlang évezredekig megmenekült a sírrablóktól, de szeptember közepi megtalálása óta már tolvajok dézsmálták meg a benne található tárgyakat. Az izraeli hatóságok nyomozást indítottak kézre kerítésükre, és már folytonosan őrzik a helyet.

mti