Shackleton elsüllyedt hajóját keresi az Antarktiszi expedíció

Shackleton elsüllyedt hajóját keresi az Antarktiszi expedíció

Ernest Shackleton angol-ír felfedező 1914-15-ös antarktiszi expedícióján elsüllyedt hajója, az Endurance maradványait keresi a Weddell-tengeri internacionális expedíció, melynek sikerült elérnie a Larsen C jégselfet – számolt be róla a BBC News.

Shackleton expedíciója 1914 nyarán indult útnak azzal a céllal, hogy a Déli-sark érintésével átszelje a kontinenst. Az Endurance-t viszont a Weddell-tengeren körülzárta és összeroppantotta a jég, és a hajó elsüllyedt. Shackleton a legénységgel az Elefánt-szigetre menekült, ezt követően segítségért indult, és végül sikerült minden emberét kimentenie 1916 nyarán.

Az Antarktiszt szakember Weddell-tengeri expedíciónak precíz elképzelése van arról, hogy hol feküdhet hullámsírjában, csaknem 3 ezer méter mélyen az Endurance. A hajó egykori kormányosa, Frank Worsley mivel kitűnően kvalifikált navigátor volt, és korrekten rögzítette a hajó elsüllyedésének koordinátáit.

Az internacionális expedíció vezető tudósa, Julian Dowdeswell professzor, a cambridge-i Scott Sarki Kutatóintézet vezetője a BBC Radio 4 adásának adott interjújában kijelentette: nem lesz könnyed megközelíteni a helyszínt, ahol a hajó maradványai lehetnek. „Az aktuális helyzetünktől még sok száz kilométernyi módfelett nehezen járható tengeri jégen kell átkelnünk” – nyomatékosította hozzátéve, hogy kitűnő jégtörő hajójuk ellenére sem lehet előre megítélni, hogy sikerül-e áttörni a tengeri jégen.

Ha kellően közel tudnak kerülni az Endurance-hez, az expedícióban részt vevő amerikai Ocean Infinity geofizikai kutatóvállalat autonóm vízalatti robotját vetik be a maradványok felkutatására: a szonda a tengerfenék 20 kilométerszer 20 kilométeres területét tudja átfésülni. Ha megtalálja a roncsot, ugyancsak egy autonóm vízalatti járművel készítenek róla felvételeket.

A tudósok várakozása alapján a fából készült Endurance még jó állapotban lehet, mivel a hideg vízben nem élnek meg azok az organizmusok, amelyek felemészthették volna.

Mensun Bound tengeri archeológus azt valószínűsíti, hogy a hajó roncsait félig függőleges állapotban találják meg, és valószínűleg a hajótest fele is egyben maradt. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy „a tengerfenékkel ütközve a hajó teljesen szétnyílt, és úgy kiömlött belőle minden, mint egy csokisdobozból” – írta a szakember a blogján.

Az expedíció hajójának, a SA Agulhas II-nek az útját eddig szerencse kísérte, az utóbbi évek más expedícióival szemben, amelyek nem tudtak áttörni a jégen, már sikerült eljutnia a Larsen C jégselfig, és akadémiai kutatóprogramjából jó néhány feladatot is el tudott már végezni.

mti