Spanyol akadémiai díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai tevékenységét

Spanyol akadémiai díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai tevékenységét

Karikó Katalin, Drew Weissman, a University of Pennsylvania és Robert S. Langer, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora kapja idén a spanyol Frontiers of Knowledge Awardot (A tudás határai díjat) biológia és biomedicina kategóriában – fedte fel az elismerést gondozó BBVA Alapítvány.

A spanyol BBVA pénzintézet alapítványának honlapján olvasható információ alapján a 14. alkalommal odaítélt díjat a három tudós az mRNS-technológia kifejlesztése területén elért eredményeivel érdemelte ki, melyek lehetővé teszik, hogy saját sejtjeink fehérjéket termeljenek a betegségek elleni védekezés vagy a gyógyulás érdekében.

A díjazottak munkájának korábbi legkiemelkedőbb termékei a koronavírus elleni vakcinák, amelyekről bebizonyosodott, hogy hatékony védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen. A Covid-19 elleni vakcinák viszont csak az első hullámát jelentik a technológiának, az abban rejlő alternatívák kiterjednek más terápiás területekre is, akárcsak az autoimmun-, a daganatos vagy a neurodegeneratív betegségek, az enzimhiány, továbbá más vírusfertőzések.

A közlemény idézi Karikó Katalint, aki kiemelte: azt a tényt, hogy most a média reflektorfényében van, arra akarja használni, hogy ösztönözze a fiatalokat, férfiakat és nőket, hogy legyenek tudósok, mert – mint nyilatkozott – ez rendkívül mulattató.

A BBVA Alapítvány tevékenységének középpontjában a világszínvonalú akadémiai kutatás és kulturális alkotás előmozdítása, a tehetségek elismerése áll. A tudás határai díjjal a természettudomány, a modern műszaki megoldás, a emberi tudományok és a zene területén végzett különleges hatású hozzájárulásokat ismerik el és jutalmazzák. A nyolc kategóriában odaítélt díjak mindegyikével 400 ezer euró, ezenkívül egy oklevél és egy kisplasztika jár, amit Blanca Munoz szobrászművész állított elő.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem információja alapján a díjakat június 16-án Bilbaóban nyújtják át.

mti