Speciális genetikai háttérrel rendelkeznek a 105 évig élő emberek

Speciális genetikai háttérrel rendelkeznek a 105 évig élő emberek

Speciális genetikai hátterüknek hála élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is – állapították meg olasz szakemberek.

Ez az első alkalom, hogy ilyen részletességgel megfejtették a szerfelett hosszú ideig élő emberek genomját, ami útmutatóul szolgálhat ahhoz, miért élhetnek ennyire hosszú életet és hogyan sikerül elkerülniük az időskori betegségeket.

„Az öregedés megnöveli jó néhány krónikus betegség és állapot kockázatát. A 105 év feletti emberek genetikai adottságát vizsgáltuk és összehasonítottuk az Olaszország azonos területein élő fiatalabb felnőttekével” – idézte Paolo Garagnanit, a Bolognai Egyetem szakértőjét az EurekAlert akadémiai hírportál.

A kollégáival és nagyszámú olasz kutatócsoport és a svájci Lausanne-ban található Nestlé Kutatóközpont munkatársainak segédkezésével végzett vizsgálatba 81 roppantul idős, 105 év és 110 év feletti embert vontak be. Az ő eredményeiket az azonos régióban élő 36 egészséges személyével hasonlították össze, akiknek átlagéletkora 68 év volt.

A vérvizsgálatok és genomszekvenálások alatt nyert információkat összevetették korábbi tanulmányokkal, amelyek összesen 333 százéves kor felett és 358 hatvan év körüli személyt vizsgáltak.

Öt genetikai változást azonosítottak, amelyek gyakoriak a 105 feletti és a 110 feletti korcsoportban. Az ellenőrzések alatt ugyanezeket megtalálták a száz éven felülieknél is.

A számítógépes elemzések alapján ezek a genetikai módosulások megváltoztathatják három különféle gén kifejeződését, amelyek a sejtek egészsége szempontjából kihangsúlyozott fontosságúak.

Az egyik ilyen gén (STK17A) koordinálja példaként a sejtválaszt DNS-károsodás során, elősegíti a programozott sejthalált, kezeli a veszélyes reaktív oxigéneket. Ezek a folyamatok jó néhány betegség, példaként a rák kialakulásánál játszanak lényeges szerepet.

A mesterek a természetesen előforduló mutációkat is megvizsgálták a korcsoportokban. Arra jutottak, hogy a 105, amellett 110 év felettieknél hétből hat génnél alacsonyabb volt a mutációval terheltség aránya. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerülték őket az olyan egészségügyi problémák, mint a szívbetegség.

mti