Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

Térítésmentesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek közt a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Az eFöld Portált a nagyközönség egy szolid regisztrációt vagy KAÜ (egykori Ügyfélkapu) azonosítást követően használhatja. Ezáltal akár pár kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (példának okáért erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke), ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter, ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken – közölte Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) a sajtó képviselőivel.

A fejlesztés publikus felülete a https://fir.gov.hu/-n válik hozzáférhetővé.

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád elemei által gyűjtött adatok segédkezésével, ezáltal gond nélkül vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, példaként a növényborítottság vagy akár a bel-, azonkívül árvíz által elöntött területek nagysága.

A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az felsőfokú intézményekben és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövidtávú tendenciák vizsgálatát.

Az információ alapján a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) földmegfigyelési adatinfrastruktúra és szolgáltatások kialakítása titulussal rendelkező projekt a KIFÜ vezette konzorcium közel ötéves munkájának eredménye. A projekt az Európai Unió révén kínált 7,35 milliárd forintból valósult meg.

A FIR projekt eredményei közé sorolható még jó néhány hatósági folyamat támogatása, mindemellett három közigazgatási eljárás elektronizálása is.

mti