Szervezett madárles – Fülemülék éjszakája

Szervezett madárles – Fülemülék éjszakája

Április végétől indul a Fülemülék éjszakája programsorozat, melynek keretében idén országszerte csaknem 50 helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában késő délutáni, kora esti sétákkal várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) információja alapján a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede rendezik meg az április végétől május végéig tartó programsorozatot. A rendezvényhelyszíneken nem kizárólag hallani, de gyakran is látni lehet a fülemüléket kézben, hiszen a helyszínek egy részén madárgyűrűzés is zajlik.

Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a planéta talán legjobb kinézettel rendelkező énekhangú madarának tartott fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem kizárólag kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága okán jól ismert, de az is jellegzetes benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek.

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, ezután a rákövetkező 12 tavaszon is megismételték.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség viszont április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek megközelítőleg rögtön énekelni kezdenek – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: a programok permanensen frissülő listája az MME internetes oldalán (www.mme.hu/fulemulek-ejszakaja-2017) fedezhető fel.

mti