Szervtámogató-kezelést nyújtó központot formálnak ki Szegeden

Szervtámogató-kezelést nyújtó központot formálnak ki Szegeden

Hétmilliárd forintból, kormányzati támogatással szervtámogató-kezelést nyújtó kardiorespiratorikus kiválósági centrumot formálnak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a fejlesztés bejelentése kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány esetén a magyar egészségügy erőn felül teljesített. A korszerű centrum nagy valószínűséggel újrapozicionálja ezután az SZTE-t és a hozzá tartozó intézményeket is – fűzte hozzá.

Rovó László rektor nyomatékosította, a centrum új utakat nyit meg a kutatás, a gyógyítás és az tanítás területén. Egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Center részére szintén pompás lehetőségként szolgál, ennek betudhatóan a következő években még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek részére.

A szervpótló-kezelést a koronavírus-járvány alatt több életveszélyes állapotú páciensnél is sikerrel alkalmazták, közülük Bányai Gábor (Fidesz) Kiskunhalas és térségének országgyűlési követe és egy Békés megyei kismama részt vett a fejlesztés bejelentésén.

Babik Barna professzor, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője kifejtette, az egészségügy területén végbemenő technológiai fejlődéshez igazodva tűzte ki célul az egyetem egy szervtámogató-kezelést nyújtó centrum kialakítását.

A centrumban nyújtott kezelés része a testen kívüli membránoxigenizáció (ECMO), amely olyan pácienseknek nyújt strapabíró szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes hozzáillő mennyiségű gázcserét vagy keringést biztosítani az élet fenntartásához. A szegedi klinikán ehhez szeretnék társítani a vesepótló-kezelést is – érvelt a professzor, hangsúlyozva, meghatározó cél, hogy e két ellátást egyesült erővel tudják alkalmazni.

Az egyetemi tanár közölte, a betegellátás mellett a központban jelentős szerepet kap az tanítás is, idővel a gépesített technikák alkalmazásához BSc- vagy MSc-képzést indítanának.

mti