Színházi világnap – A Tiszavirág című darabot ismerteti részleteiben is online a Pesti Magyar Színház

Színházi világnap – A Tiszavirág című darabot ismerteti részleteiben is online a Pesti Magyar Színház

A Tiszavirág című darabot ismerteti online a Pesti Magyar Színház szombaton, a színházi világnapon.

A darab egy igazi angol humorú, szívbe markoló történet arról, hogy a tragédiák feloldása állandóan onnan jön, valahonnan a legkevésbé várnánk – írják a közleményben, hozzátéve, hogy az előadást, amit 14 éves kortól ajánlanak, a pandémiás helyzet folytán ebben az évadban online tekintheti meg a nagyérdemű.

Mint hangsúlyozzák, a Tiszavirág című produkció meghatározó vállalás, mivelhogy társadalmunkban a halál tabutéma, nem örömmel beszélünk róla, éppen úgy, mint az élet negatív történéseiről, a negatív érzelmekről vagy a betegségekről. A boldogság, az egészség, a fiatalság kultuszát éljük, mindazonáltal az élet nemcsak napfényből áll, helye van az árnyéknak is, az öröm mellett a bánatnak, az egészség mellett a betegségnek, az élet mellett a halálnak.

Az emberek leggyakrabban tehetetlennek érzik magukat, mikor is környezetükben valakit ilyen veszteség ér. A támogatni akarás és a jó szándék megvan, de mintha a szerkezetek hiányoznának. Az előadás olyan újfajta szemszögből láttatja ezeket a lelki folyamatokat, amely által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját életünk tragédiáinak újraértelmezéséhez – emelik ki a közleményben.

Joe White Tiszavirág című darabja, amely Cseke Lilla Csenge és Horváth János Antal fordításában érzékelhető, Shropshire-ben, egy apró angliai faluban játszódik, ahol mindenki ismeri egymást, a közösségtudat erős, és ahol a magány állandóan jelen van. Az egykor négytagú család – apa, anya, fiatal lányuk és az öngyilkosságot elkövető fiúk ki nem hűlt helye – egy napjáról szól. A darab e tragédia első évfordulóján játszódik. Az eltelt év esetén mind a három szereplő eltérő módon próbálja feldolgozni a gyászt: a lány önámításba menekül, az anya önpusztításba kezd, és az tölti ki az egész napját, hogy videókazettákat néz a fiáról, az apa képtelen kimondani a fia nevét és már nem tud a felesége szemébe nézni.

Ennek a családnak a közepébe véletlenül ékelődik Harry, aki elkerülhetetlenül hatással lesz az életükre, mivel általa válik újból minden pillanat a terjedelmes és nehéz terhek ellenére egy valamilyen formában továbbélhető élet elemévé. Neki hála jöhetünk rá arra is, hogy igazán csak a kis dolgok számítanak. A darab a legmélyebb rétegekig megmutatja mindazt a fájdalmat és az abból származó újjáépülést, amit a gyász folyamata a lélekben okoz.

A Horváth János Antal rendezésében érzékelhető előadásban Soltész Bözse, Rancsó Dezső, Cseke Lilla Csenge és Bölkény Balázs játszik.

mti