Tableteket tesztelnek a légi mentők

Tableteket tesztelnek a légi mentők

Negyven táblagépet szerzett be a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., ezáltal elkezdhető a papíralapú dokumentáció kiváltása a légimentő-bázisokon.

Az egyelőre tesztfázisban funkcionáló, fedélzetre is felvihető kis számítógépekkel naponta több órányi adminisztrációt váltanak ki, mivelhogy megtervezhető az útvonal a baleset helyszínére és onnan a kórházba, kiszámítható a elengedhetetlen üzemanyag, menetidő, amellett a sérült állapotát rögzítő esetlap útközben átküldhető a beteget fogadó intézménynek.

A táblagépeket hetek óta tesztelik a budaörsi légi bázison.

A közlemény idézi Boros Ákost, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tervező-dokumentációs mérnökét, az elektronikus rendszer adminisztrátorát, aki úgy vélekedik, hogy a tabletekkel a baleseteknél eddig papíron rögzített esetlapok is kiválthatók ezt követően, ami az jelenti, hogy a mentőszemélyzet elektronikusan, a helyszínen tudja rögzíteni a sérült állapotát. Ezeket az esetlapokat eddig papírra írták, melyet aztán a repülések után számítógépre vittek fel – ismertette.

Gorove László, a kft. ügyvezetője kijelentette, hogy a pillanatnyilag tesztelt, ezután a tableteken futó esetdokumentációs program képes lesz arra is, hogy kommunikálni tudjon az EKG defibrillátor egységgel, vagyis a masina által mért adatokat – a beteg vérnyomása, pulzusa, véroxigénszintje – vezeték nélküli kapcsolaton át tudja ezt követően fogadni a kijelzőről, és automatán rögzíti az esetdokumentációban.

A tabletek az előírásoknak megfelelően korlátozottan, csupán repülő és orvosi feladatkörök ellátására használhatók, vagyis más program nincs a számítógépeken.

Az eszközöket hétmillió forintért vásárolták.