Tisza-tavi fesztivál operajógával

Tisza-tavi fesztivál operajógával

Kerékpáros és csónakos túrákkal egybekötött minikoncertek, operajóga és táncelőadások is lesznek a Természet Operaháza Tisza-tavi Eseményen július 28. és 30. közt.

A negyedik alkalommal megszervezett esemény fő célkitűzése a kultúra, a természet és az aktív pihenés összekapcsolása.

A rendezvény első napján kivételes operajógán vehetnek részt a kíváncsiskodók a Tisza-tó szélén, ezután a tiszafüredi Morotva-félszigeten gálaestet rendeznek a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és a szolnoki kibővített Bartók Béla Kamarakórus segédkezésével, Sándor Szabolcs vezényletével. A TO’pera titulussal rendelkező koncerten fellép mások mellett Miklósa Erika koloratúrszoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Vizin Viktória mezzoszoprán, Báll Dávid zongoraművész és Nyári Zoltán tenor – mondta Radó Denise, a gálaest rendezője. Közölte még, a színpad hátterében levő ledfalon hangulati filmek, asszociatív jelenetek lesznek láthatók.

A második napon 67 kilométeres kerékpártúrát szerveznek a Tisza-tó körül, a 11 megállóban minikoncertek, példának okáért Horgas Eszter fuvolaművész és Lajkó Félix hegedűművész előadása várja a közönséget. Sarudon a Virtuózok muzsikálnak, Abádszalókon az István az uralkodó című rockopera dalai hangzanak el, Tiszaszőlősön a Mozdulat Táncműhely előadása mulattatja a közönséget – részletezte Jakus Anita, a Természet Operaháza Tisza-tavi Esemény projektvezetője.

Az esemény harmadik napján, a Boat D’Opera túrán a kerékpárokat csónakokra cserélve juthat el a nagyérdemű a minikoncertek helyszíneire: a koncerteket a víz szélén, a vízben és a vízen tartják. Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei, a főváros Klezmer Band, Szirtes Edina Mókus hegedűművész a Szirtes-vonósnégyes segédkezésével, a H2O Synchro SE szinkronúszói mindazonáltal erre az alkalomra állított elő koreográfiával várják a közönséget.

A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Lengyel Györgyi a sajtótájékoztatón azt mondta: a Tisza-tó még állandóan nem megjelenik méltó helyen Magyarország turisztikai térképén, és minden eszközzel támogatni kell a vendégszám növelését. A vendégeken túl a tó környékén élőknek is jelentős program a rendezvény, amit a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogat – tette hozzá.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke megjegyezte, egyre mutatósabb a Tisza-tavi turizmus, aminek része a horgászat, a kerékpározás, a vízi sportok és a „magas kultúra is”.

A fesztiválra jegyek vásárolhatók az egyes napokra, továbbá válthatók két- és háromnapos fesztiválbérletek is.

mti