Tíz alkotás került a filmalap inkubátor programjának döntőjébe

Tíz alkotás került a filmalap inkubátor programjának döntőjébe

Rekordszámú, 71 beérkezett pályázatból választották ki a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjának mentorai a 10 továbbjutót, akik mindjárt megkezdik az együttes munkát a filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatával.

A 2015-ben indított indítvány célja, hogy támogassa a fiatal filmesek modernizált, kísérletező alkotói bemutatkozását – idézte fel közleményében a filmalap.

A filmalap 2017-es inkubátor programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, illetve azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel internacionális filmfesztiválokon szerepeltek.

A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül a szakmai mentorok alkotta előzsűri – Stalter Judit producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, Esztergályos Krisztina, Reisz Gábor és Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezők – választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet.

A továbbjutók közt van Ágói Krisztina Hagyjátok meghalni Zsigát! című filmterve, Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell); Haragonics Sára (Szia Sári!, dokumentumfilm); Kis Hajni (189 nap); Kölcsey Levente (Közöny); Meggyes Krisztina (Hiányzó 10 óra, dokumentumfilm); Lőrincz Nándor és Jókora Bálint a Garázsmenettel; Oláh Judit Tábor című dokumentumfilm-terve, Szirmai Márton Hol rontottam el? című animációterve és Vízkeleti Dániel Puszták asszonya című projektje.

A 10 döntős pályázati úton részesül a filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a filmalap fejlesztő csapatának segédkezésével. Öt hónap áll az szerzők rendelkezésére a forgatókönyvek elkészítésére, ezután a döntősök a március végi pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai publikum előtt. A 10 filmterv közül végül maximum hármat a szakmai zsűri és újabb kettőt a meghívott publikum (rendezők, producerek, kritikusok, filmes mesterek) választ ezután ki.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél ugyanakkor 82 millió forintig nyújt segítséget az inkubátor program. A fiatal szerzők amellett a filmkészítés esetén igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.

Az inkubátor program első nyertesei közül Vékes Csaba Hetedik alabárdos című vígjátéka jött létre elsőként, világpremierjére az A-kategóriás montreali internacionális filmfesztiválon volt és nemrég bemutatták a hazai mozikban. Már az utómunkánál tart Szilágyi Zsófia Egy nap című hiperrealista filmje és Csuja László Virágvölgy című road movie-ja is. Még forog Zurbó Dorottya Hat könnyed lecke című dokumentumfilmje, egy Magyarországra került szomáliai menekült lány hétköznapi küzdelmeiről. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt című sci-fi animációja is készül, amely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának egész pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki – olvasható az összegzésben.

mti