Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban a Békéscsabai Jókai Színház

Tizenkét bemutatót tervez a következő évadban a Békéscsabai Jókai Színház

Tizenkét bemutatót tervez a 2020/2021-es évadban a Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán igazgató az évadismertető sajtótájékoztatón a nemzeti összetartozás évadának nevezte a következőt, amelyben a darabok nagy része kapcsolódik a trianoni békediktátum századik évfordulójához.

Seregi Zoltán elmondta, hogy hét felnőtt színházi bemutatóval készülnek, a gyerekeket három bemutatóval várják, amelyek közül kettő ősbemutató lesz, és a jelenlegi tervek szerint két új bemutatót terveznek a stúdiószínházba.

Katkó Ferenc rendezi majd a nyugat-európai színházakban nagyon népszerű, Hotel Mimóza című darabot, amelyet november 6-án mutatnak be a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Stella Adorján és Békeffi István Pezsgős vacsora című zenés vígjátékát „a műfaj mestere”, Verebes István állítja színpadra november 20-án. Koltay Gábor rendezi a Trianon rockoperát, amelyet a magyar kultúra napján mutatnak be. Mint Seregi Zoltán kiemelte, a produkció nem lesz azonos a Hősök terén tavaly bemutatott előadással.

Pataki András rendezi a Száll a kakukk fészkére című regény alapján készült, Kakukkfészek című darabot február 26-i bemutatóval; Kiss József pedig Tamási Áron Vitéz lélek című művét állítja színpadra április közepén.

Seregi Zoltán rendezi majd a Drakula című horrorrockoperát, amelyet Zalán Tibor írt a már elhunyt Bella István verseivel színesítve, és amelynek zenéjét Szűcs István, a Kormorán együttes billentyűse szerezte.

Bérleten kívül játsszák majd a nagyszínpadon a Magyar Zenés Színházzal közös produkcióként a Viktória című operettet, amelyet szintén Seregi Zoltán rendez, és amelynek bemutatóját még idén szeptemberben megtartják.

A gyerekeknek szóló darabok közül a békéscsabai Balassi Táncegyüttessel készülő koprodukció lesz a Holló Jankó ősbemutatója október 8-án, valamint Sinkó Adrienn Tihany Tündér című mesejátéka is március 26-án. A mű az Egy vérből. elnevezésű gyermek- és ifjúsági drámapályázatra érkezett be, Seregi Zoltán szerint „nagyon szépen, a gyerekeknek szólva meséli el Trianon tragédiáját”.

December 16-án tervezik bemutatni Zalán Tibor Kaland a nagy családerdőben című mesejátékát Merő Béla rendezésében.

A stúdiószínházban két vígjátékot mutatnak be: A pillangók szabadokat októberben Tege Antal rendezésében és a Családi ágyat januárban Csurulya Csongor színrevitelében.

Seregi Zoltán a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy szeptember végéig a koronavírus-járvány miatt elmaradt összes előadást bepótolják, és idejében el tudják kezdeni az „igen gazdag, változatos stílusú és műfajú” új évadot. Ez „példa nélküli jelenleg a magyar színházi életben” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy július 13-ától egy héten keresztül ingyenes előadásokkal várják a színházkedvelőket Köszönjük, Békéscsaba elnevezésű programsorozatukon, amellyel a koronavírus elleni sikeres védekezést szeretnék megköszönni. Ebben a Turay Ida Színház művészeinek zenés műsorától az Ökrös Band koncertjén át operadallamokig, barokk és romantikus muzsikáig, valamint Adyról és Csehovról szóló estekig a legváltozatosabb előadások szerepelnek. Július 20-án a társulattól búcsúzó Gulyás Attila színművész ad koncertet.

A Békéscsabai Jókai Színház a jövő évadban is csatlakozik a kormány által indított Lázár Ervin Programhoz, 26 előadást tartanak az általános iskolák harmadik és ötödik osztályos tanulóinak. Az idei évadban mintegy 7350 diák és 740 kísérőpedagógus láthatta a Kukac Kata és az Egri csillagok című előadásokat ingyenesen.

Kérdésre válaszolva Seregi Zoltán, akinek igazgatói kinevezése jövő januárban jár le, elmondta, hogy ismét szeretne pályázni az igazgatói posztra.

mti