Tizenkilenc új Lendület-kutatócsoport alakulhat meg idén

Tizenkilenc új Lendület-kutatócsoport alakulhat meg idén

Tizenkilenc új Lendület-kutatócsoport alakulhat és kezdheti meg kutatását hazai kutatóhelyeken 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) fiatal szakemberek részére kiírt kiválósági programja pártfogásával.

A 2009 óta meghirdetett Lendület Program célja a magyarországi fiatal kutatóbázis erősítése úgy, hogy alkalmat kínál az internacionális szinten legkimagaslóbb teljesítményű kutatóknak önálló kutatócsoportok létrehozására, emellett a sikeresen elindult kutatócsoportok kutatásainak folytatására.

Az MTA információja alapján a Lendület Program idei pályázati felhívására 102 érvényes pályázatot nyújtottak be, 16 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 34 az élettudományok és 52 a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján Freund Tamás, az MTA elnöke június 10-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről.

Az MTA honlapján közzétett lista alapján a legalacsonyabb támogatási összeg 159 millió forint volt, a legmagasabb mindazonáltal 292 millió forint összeget tett ki.

Az idén megalakuló új kutatócsoportok közül 8 valamely kutatóközpontban vagy -intézetben, 11 mindazonáltal felsőfokú intézményben, ebből 4 az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 3 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Felsőfokú intézményben folytathatja a tevékenységét. A 19 nyertes kutatócsoport-vezető közül 15 férfi és 4 nő, valamennyien hazai intézményben dolgoznak.

A Lendület-támogatás elnyeréséről kiállított oklevelek ünnepélyes átadására 2022. szeptember 29-én délelőtt 11 órákor kerül sor az MTA Székház Dísztermében.

A Lendület-pályázat nyerteseinek névsora az Akadémia honlapján olvasható, kutatásaikat ősszel ismerteti részleteiben is az MTA.

mti