Több mint 234 millió forint előadóművészeti szervezetek támogatására

Több mint 234 millió forint előadóművészeti szervezetek támogatására

A kihangsúlyozott művészeti célok megvalósítására kiírt pályázaton 234,5 millió forint patronálást nyertek el az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi)előadóművészeti szervezetek – közölte a tárca sajtótájékoztatóján.

Az összegzés alapján a hazai professzionális táncművészeti szervezetek 42 millió forintra pályázhattak magyarországi és határon túli vendégjátékra, táncművészeti rendezvény, szemle, tematikus előadássorozat szervezésére. A vissza nem térítendő segédkezést 47 szervezet nyerte el.

A minősítéssel nem ellátott zenekarok és énekkarok kihangsúlyozott művészeti céljait 22 millió forinttal patronálja az Emmi. A vissza nem térítendő támogatásra előtérbe állított vagy nemzeti minősítéssel nem ellátott zenekarok és énekkarok határon túli rendezvényen, meghívás alapján teljesítendő vendégjátékon, koncertturnén való részvételre, ifjúsági koncertek, jelenkori zenei bemutatók megrendezésére pályázhattak. A zenei együttesek összesen 59 pályázatot adtak be. Az 57 érvényes pályázatból 40 szervezet kapott segédkezést.

A színházművészeti szervezetek részére meghirdetett kihangsúlyozott művészeti célú pályázaton összesen 113 millió forint állt a pályázók rendelkezésére. A színházak produkcióik határon túli és belföldi forgalmazásához, határon túli magyar színházak meghívásához nyújtott hozzájárulást. A tárca azonfelül e pályázat keretében szerzői támogatással támogatja új jelenkori magyar drámák megszületését és ősbemutatóinak megvalósulását hazai és határon túli magyar színpadokon. A benyújtott 166 pályázatból 123 nyert el hozzájárulást – olvasható a közleményben.

A határon túli magyar színházak és táncegyüttesek részére meghirdetett megkülönböztetett művészeti célú pályázat keretösszege 57,5 millió forint volt, amelyből a táncművészeti szervezetek részére 11,5 millió, a színházak részére 46 millió forint állt rendelkezésre. E keretből 19 színház és 12 táncegyüttes részesült támogatásban.

A színházak szakmai együttműködésre, önálló produkciók bemutatására vagy továbbjátszására, technikai fejlesztések támogatására pályázhattak. A táncegyüttesek koprodukciók létrehozására, továbbjátszására, magyarországi vendégjátékára, képzések megtartására kérhettek pártfogást.

A döntési listák a http://www.kormany.hu/hu/dok?source=2&type=207#!DocumentBrowse oldalon olvashatók.

mti