Több mint 670 millió forint zöldségek nemesítésére

Több mint 670 millió forint zöldségek nemesítésére

Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő segédkezést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból a ZKI Zöldségtermesztési Szakember Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma – közölte a konzorcium sajtótájékoztatóján.

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések támogatásával olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem – állapítja meg a konzorcium közleménye.

A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás során kevésbé színvesztő – nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával ellátott fajta nemesítését tűzték ki célul.

Az uborka és a dinnye tekintetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, aminek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé – jelezték a közleményben.

mti