Több mint egymilliárd forintos támogatással folytatódik gyógyszerkutatás a PTE-n

Több mint egymilliárd forintos támogatással folytatódik gyógyszerkutatás a PTE-n

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1,2 milliárd forintos pártfogásával folytatódik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mitokondriális betegségek gyógyítására irányuló kutatási programja – közölte az intézmény a sajtó képviselőivel.

A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében kapott újabb négy évre hozzájárulást.

Az egyetem a közleményben Kollár László projektvezetőt elevenítve azt írta: a mitokondriumnak, azaz a emberi sejt energiatermelésért felelős egységének kutatása azért rendkívüli jelentőségű, mert sok betegség hátterében e sejtalkotó működési zavara húzódik meg.

Ezek közé tartoznak egyes daganatos, szív-érrendszeri betegségek, de idegrendszeri, gyulladásos illetve egyéb betegségek mögött is állhat ilyen működészavar.

„A kutatómunka a modern vegyületek heterogén, nagy hatékonyságú, környezetbarát készülékekkel történő szintézisétől és mindenre kiterjedő jellemzésétől a biokémiai kutatásokon át a klinikai vizsgálatokig terjed” – írták. A kutatás főképpen a szívelégtelenség vizsgálatát célozta meg, de a kifejlesztett vegyületek közt két, a rákterápiában hasznavehető új vegyületet is találtak.

A projektben a PTE Általános Orvostudományi Kara, a Természettudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, ráadásul a Klinikai Center több mint száz szakembere vesz részt.

A projektvezető professzor nyomatékosította: a kutatás jelentősége, hogy a kifejlesztendő terápiás eljárások egyes daganatos, mindemellett szív-érrendszeri betegségek tekintetében életeket hosszabbíthatnak vagy menthetnek meg, de van esély a korábbi, drága beavatkozások kevésbé drága terápiával való kiváltására is.

mti