Több mint kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el Gyula

Több mint kétmilliárd forint fejlesztési forrást nyert el Gyula

Több mint kétmilliárd forintnyi fejlesztési forrást nyert el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai révén a gyulai önkormányzat – közölte a település polgármestere Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) kifejtette: 253 millió forintból bölcsődéket, 167 millióból egy óvodát újítanak fel. Két létesítmény – egy egészségügyi intézmény és a települési közüzemi társaság – energetikai korszerűsítésére 221 millió forint jut, 125 millióból egy szociális otthont formálnak keresztül és bővítenek.

A belvíz és a csapadékvíz elvezetésére 400 millió forint jut, ugyanennyiből építenek, azonkívül újítanak fel kerékpárutakat, 212 millió forintból mindazonáltal a Gyula és Dénesmajor közti út 1600 méteres szakaszát korszerűsítik. A munkanélküliség csökkentését célzó programokra 300 milliót nyertek el – sorolta.

A pályázatokat 2015 végén, 2016 elején adták be, ezek voltak a TOP úgynevezett elsőkörös pályázatai – közölte a városvezető.

Kónya István (Fidesz-KDNP) alpolgármester, a Békés Megyei Önkormányzat tanácsnoka közölte: az elsőkörös pályázatokból megyei szinten 1,8 milliárd forintnyi maradvány keletkezett, amelyből megközelítően egymilliárd forintra megint pályázhatnak a megyei szereplők, a maradék összegre csak a két leghátrányosabb helyzetű járás, a mezőkovácsházi és a sarkadi jogosult.

Szeptember végéig kiírják valamennyi, második körös TOP-pályázatot, összesen 21 milliárd 794 millió forint értékben, ebből 7,3 milliárd forintra csak a gyulai, a békéscsabai – Békéscsaba megyei jogú település kivételével –, a békési, a szeghalmi és a gyomaendrődi járás önkormányzatai pályázhatnak – tette hozzá.

Kónya István kijelentette: az építkezéshez szükséges anyag és a munkaerő árának emelkedése folytán az önkormányzatoknak tekintélyes pluszforrást kell egy-egy beruházáshoz hozzátenniük, hogy az elnyert pályázatokat megvalósíthassák. A gyulai önkormányzat a napokban szavazott meg 15 millió forint pluszt a házi felnőtt- és gyermekorvosi intézet felújítására, az elnyert 60 millió forint mert nem elég a kivitelezésre – közölte.

Már látszik, hogy pár önkormányzat – elegendő saját forrás híján – visszaad egy-két elnyert segédkezést, ezáltal az alpolgármester valószínűsíti, hogy lesz még a TOP-os pályázatoknak egy harmadik köre is.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési küldötte felidézte azt, Békés megye részére 57,94 milliárd forint áll rendelkezésre a TOP-ból. A képviselő megjegyezte: a megyei önkormányzat által eredendően kigondolt, pontozásos módszer alapján Gyula nem lett volna jogosult TOP-forrásra, ám sikerült elérni, hogy ezen változtassanak.

A gyulai képviselő-testület a napokban határozott arról, hogy csaknem egymilliárd forint értékben nyújt be második körös TOP-os pályázatokat a könyvtár és a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítésére, a vízi turizmus és a közétkeztetés fejlesztésére, a volt relégyár rehabilitációjára, sőt még körforgalom létesítésére.

mti