Több száz régészeti leletet talált a spanyol rendőrség két alicantei házban

Több száz régészeti leletet talált a spanyol rendőrség két alicantei házban

A spanyol rendőrség 350 ókori műtárgyra, azonkívül egy csaknem 200 darabból álló, több ezer éves csontokból álló kollekcióra bukkant két házkutatás alatt Alicante tartományban – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Ez a valaha talált egyik hatalmas illegális magángyűjtemény a tartomány történetében a rendőrség december végi közleménye alapján.

A nyomozás 2022 novemberében kezdődött Gata de Gorgos falujában, ahol egy bejelentés alapján az egyik házban ősi csontmaradványokat őriztek. A helyszíni rendőrségi razzia után a hatóságok illegálisnak minősítették a csontgyűjteményt, amiről a xabiai önkormányzat kirendelt régésze megállapította, hogy 4000-5000 évesek lehetnek.

A rendőrségi rajtaütés után a Gata de Gorgos-i gyanúsított a hatóságokkal összefogva egy másik közeli településben – Déniában- látható házhoz irányította a rendőrséget. Az ott lefoglalt nagyértékű műtárgyak közt volt egy csaknem 1000 darabból álló, ókori római kori mozaikgyűjtemény, bronzkori edények, őskőkori szerszámok, föníciai amforák, több római balzsamtartó edény, egy 18. századi vasgránát és ágyúgolyók és egy emberi koponya is. A déniai gyanúsított elmondása alapján a antikvitásakat egy rokonától örökölte, aki a házban talált feljegyzéseket is konstruálta, amelyek a műkincsek precíz földrajzi lelőhelyével kapcsolatban szolgálnak információval.

A rendőrség közlése alapján a gyanúsítottnak „semmilyen dokumentáció sem állt rendelkezésére a műtárgyak birtoklásáról, továbbá nem tett semmit legalizálásuk érdekében”, így ezt a gyűjteményt is illegálisnak minősítették.

A házkutatáskor talált jegyzeteket a hatóságok alaposan értékesnek minősítették, mert a műtárgyak kormeghatározásában és értékük becslésében segíthetik a mestereket, továbbá eddig idegen régészeti lelőhelyekre is fényt deríthetnek – jegyezte meg a rendőrség.

A rendőrségi információ alapján a két férfival szemben művészeti, történelmi, kulturális és akadémiai értéket képviselő javak eltulajdonítása okán emelhetnek vádat. A hatóságok a házkutatáskor lefoglalt 350 műtárgyat és csaknem 200 csontmaradványt a déniai Régészeti Múzeumban helyezték el.

mti