Tom Blomqvist a BMW újonc DTM-pilótája

Tom Blomqvist a BMW újonc DTM-pilótája

Immáron ismét teljes a Német Túraautó Bajnokság (DTM) idei szezonjában induló BMW Motorsport-versenyzők névsora: a népszerű túraautó-bajnokság 2015-ös idényében Tom Blomqvist (angol) ül be a nyolcadik BMW M4 DTM versenyautó volánja mögé. A DTM aktuális bajnoka, Marco Wittmann (német), Maxime Martin (belga), Augusto Farfus (brazil), Bruno Spengler (kanadai), Martin Tomczyk (német), Timo Glock (német), valamint António Félix da Costa (portugál) már december 5-én, a BMW Motorsport hagyományos szezon-áttekintő rendezvényén megerősítette újabb indulását a DTM-ben.

Blomqvist Spanyolországban, Jerez de la Frontera aszfaltcsíkján gurult először versenypályára a BMW M4 DTM versenyautóval még december elején, ahol ő és a többi újonc egy átfogó teszt keretében ismerkedhetett a DTM versenyautóval. A mindössze 21 esztendős pilóta mély benyomást keltett a teszten, amellyel elfoglalhatja a nyolcadik BMW M4 DTM versenyautó megüresedett pilótafülkéjét a 2015-ös idényben.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy Tom Blomqvist személyében egy újabb ígéretes ifjoncot üdvözölhetünk a csapatban” – mondta Jens Marquardt, a BMW Motorsport igazgatója. „Tom roppant hatásos bemutatkozást nyújtott a jerezi teszten, arról nem is beszélve, hogy rengeteg versenytapasztalatot hoz magával a Formula 3-ból. Biztos vagyok benne, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy egykettőre megtalálja a helyét a DTM-ben. Szimpatikus személyiségével csapatunk minden bizonnyal újabb nagy kincset talált. Eddig mindig tökéletesen választottunk, ha újoncoktól volt szó. Tomot a legjobb képességeink szerint fogjuk támogatni, hogy már a 2015-ös idényben sikeresen szerepelhessen” – tette hozzá az igazgató.

„Nem tudom szavakba önteni, mennyire boldog vagyok, hogy a BMW Motorsport csapatának tagja lehetek” – így Blomqvist. „A spanyolországi teszten teljesen átéreztem, milyen érzés lehet a BMW pilótájaként versenyezni, és szó szerint a határokat próbálgattam a BMW M4 DTM versenyautóval. Az érzés, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy a BMW versenyzője legyek, egyszerűen fantasztikus. Elmondhatatlanul büszke vagyok rá, hogy a BMW Motorsport családjának tagja lehetek. Nem is beszélve a kilátásban lévő izgalmas versenyekről! Azonnal a nagyszerű csapatszellem hatása alá kerültem, hiszen már a teszten is nagyon kellemes fogadtatásban volt részem” – mesélte a fiatal pilóta.

Az 1984-es Rali Világbajnokságot megnyerő svéd rali-legenda, Stig Blomqvist fiaként Tomnak szó szerint a génjeiben van a versenysport. Mindezek ellenére a fiatal pilóta nem a raliban, hanem az együléses motorsportokban találta meg önmagát, hiszen már egészen korán tapasztalatot szerzett a gokart versenyeken, ahol sikert sikerre halmozott. 2009-ben a Formula Renault csapatában tűnt fel, majd egy évvel később megnyerte a brit Formula Renault bajnokságot – mindössze 16 évesen, amivel a széria történetének legfiatalabb bajnoka lett.

Miután a német Formula 3 kupában és a német Formula 3 bajnokságban is versenyzett, Blomqvist végül a Formula 3 Euro Series-ben is rajthoz állhatott. 2010-ben vendégként versenyzett a Makaón megrendezett Formula BMW Pacific junior versenysorozatban, ahol azonnal harmadikként száguldott át a célvonalon a Formula BMW FB02 versenyautóval.

Azonban annak ellenére, hogy karrierjének még igencsak kezdeti szakaszában jár, Blomqvist már a motorsport árnyoldalát is megtapasztalta, amikor 2011-ben a Lausitzringen egy versenybaleset során ágyéki csigolyatörést szenvedett. A baleset derékba törte Tom versenyszezonját, sérüléséből felépülve azonban visszatért, erősebben, mint valaha: egészen a Formula 3 csúcsára küzdötte fel magát. 2014-es szezonjában Tom összesen 420 pontot szerzett, hat futamot megnyert és tizenöt alkalommal állhatott fel a dobogóra, amivel az összetett pontverseny ezüstérmeseként zárta a tavalyi idényt.

(forrás: BMW)