Története legnagyobb szabású átszervezéséről döntött a Volkswagen csoport

Története legnagyobb szabású átszervezéséről döntött a Volkswagen csoport

Története legnagyobb szabású átszervezéséről döntött a Volkswagen csoport (VW), a német járműipari társaság tervei alapján a következő öt évben 44 milliárd eurót (14 300 milliárd forint) fordít az elektromobilitásra, az autonóm – önjáró – vezetési technológiákra, a mobilitási szolgáltatásokra és a gyártmányok, mitöbb a gyártási modern műszaki megoldás digitalizációjára.

A fejlesztésekre szánt összeg legnagyobb részét, 30 milliárd eurót az elektromobilitás területére fordítják. Európában 2020 végéig 15 tisztán elektromos meghajtású modellel állnak elő, 2025-ig ugyanakkor 50 ilyen modellt vezetnek be.

Három németországi üzemet – Zwickau, Emden, Hannover – átállítanak az elektromos gépkocsik gyártására. Emdenben állítanak elő ezt követően egy alaposan olcsónak számító, 20 ezer eurónál alacsonyabb árú elektromos modellt. A zwickaui üzem fejlesztésére előtérbe állított figyelmet fordítanak, mind a 770 dolgozót átképzik az I. D. titulussal rendelkező elektromos meghajtású modellcsalád gyártására, és egymilliárd euróból átépítik az üzemet.

A névadó Volkswagen márka Passat modelljeinek gyártását Emdenből áthelyezik a csehországi Kvasinyba, a Skoda üzemébe, ahol a Passatok a Skoda Superb és Kodiaq modellekkel egyesült erővel készülnek ezután 2023-tól. A Skoda Karoq és a Seat Ateca gyártását áthelyezik egy új gyárba, amelyhez helyszínt keresnek Kelet-Európában – közölte a VW.

Két kínai üzemben – Sanghaj, Fosan – is áttérnek az elektromos gépjárműk gyártására, és az ázsiai országban felépítenek újabb három üzemet, amelyekben csupán elektromos meghajtású gépjárműveket állítanak elő ezután. A kínai piacon bevezetnek egy új márkát Sol néven, és egyedül 2019-ben 4 milliárd eurót fordítanak fejlesztésekre.

A társaság a költségek csökkentése érdekében együttműködést tervez egy amerikai versenytárssal, a Forddal. A könnyed haszonjárművek együttes fejlesztéséről és gyártásáról szóló tervekről kezdett tárgyalások „jól haladnak” – közölte a VW. Új üzemet az Egyesült Államokban is építenek, a helyszínt még nem jelölték ki.

A VW a Föld legnagyobb gépjárműgyártója, múlt évben 10,74 millió gépjárművet árusított, ami 4,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen és a Skoda mellett az Audi, a Seat, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche autómárka, azonfelül a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

mti