Új erszényesbékafajt fedeztek fel Amazónia perui részén

Új erszényesbékafajt fedeztek fel Amazónia perui részén

Az erszényesbéka-félék egy új faját bukkantak rá az Amazonas-medence perui részén – fedte fel a dél-amerikai állam természetvédelmi területeiért felelős szolgálat.

A Gastrotheca gamma névre keresztelt faj a Gastrotheca nembe tartozik, aminek elemei Közép- és Dél-Amerikában honosak – olvasható a Phys. org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

„A Cordillera de Colán Nemzeti Természetvédelmi Övezet lényeges felfedezéssel járult hozzá a tudományhoz: az Amazonas-medencében fekvő védett szféraban első alkalommal azonosítottak új erszényesbékafajt” – számolt be a SERNANP.

Az erszényesbéka-félék vagy tasakosbéka-félék jellegzetessége, hogy petéiket a hátukon kialakuló költőtasakban keltik ki.

A mesterek egy-két héttel ezelőtt találták meg a kétéltűt, amelyiknek hátát vastag, szemcsés, zöld színű bőr borítja, írisze türkizkék színű, hasán nincsenek se foltok, se pöttyök.

A Cordillera de Colán Nemzeti Természetvédelmi Régió több mint 39 ezer hektáron terül el és több rendkívüli fajnak házigazdája.

mti