Új kiállítások a Füleki Vármúzeumban

Új kiállítások a Füleki Vármúzeumban

Alapítása tizedik évfordulója alkalmából modernizált és modernebb állandó kiállítással indítja az ez évi turistaszezont a szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én.

A tárlatok márciustól már négy szinten várják a vendégeket, akik megismerkedhetnek a Füleki vár vagy épp a sörfőzés történetével is.

Mint írják, a vár földszinti részén megfigyelhető, a harmadkori vidék flóráját és faunáját bemutató paleontológiai expo a Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal és növénylenyomatokkal bővült.

A Füleki vár évszázadai című állandó kiállítást színesíti az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyaga, melyet a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából kölcsönzött gyűjtemény legjobb kinézettel rendelkező darabjaival egészítettek ki.

A térség történelmét bemutató tárgyakat különféle korabeli rekonstrukciókkal tették érdekesebbé a vendégek részére. A Persén feltárt avar-szláv temető egyik férfi sírjának rekonstrukciója a régészek munkájába enged betekintést, a bronzkori ünnepi női viselet a várgedei bronzkincs ruhadísztárgyait szemlélteti, szemléltetve azt is, hogy miként viselhették őket. Szintén ruharekonstrukció formájában jelenik meg az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözéke, amely több olajfestményről is visszaköszön.

A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyának ötödik szintje még mindig különféle témájú időszaki kiállításoknak ad ezt követően helyet. Ezek sorát a Nagytapolcsányi Múzeum A komlótól a sörig elnevezésű kiállítása nyitja, bemutatva a sör és a sörfőzés történetét.

A kiállításokat a Bebek-toronyban nyitják meg március 14-én. A sörtörténeti expo május 14-ig megfigyelhető.

mti