Új magyar fejlesztés támogatja az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

Új magyar fejlesztés támogatja az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát támogatja egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forintos patronálásával alakult meg – közölte a sajtó képviselőivel a pályázói konzorciumban részt vevő InnovITech Kft.

A kifejlesztett rendszerrel a bélflóra összetétele és a pszichés megbetegedések közti összefüggések vizsgálhatók – írták. Az információ alapján a kettő összefügg, a bélflóra baktériumainak változásai akár a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, vagy a Huntington-kór kialakulásához is vezethetnek. Az InnovITech abban bízik, hogy a feltárt eredmények segítenek jobban megérteni a szervezeten belüli kölcsönhatásokat, mindent összevetve javulhat a kezelések hatékonysága.

A kifejlesztett informatikai rendszer képes a bélflóra összetétele és heterogén pszichés megbetegedések közti kapcsolat automatizált elemzésére, a megrendelők így elsődlegesen azok lehetnek, akik praktikus kezelés kiválasztásához áhítanának segítséget – olvasható a vállalat honlapján. Hozzátették, hogy az eredményekről akadémiai közleményben is be fognak számolni.

A projekt összköltsége meghaladta a 250 millió forintot – olvasható a segítséget megítélő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) honlapján. A pályázói konzorcium a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató közleményre jelentkezett, amit 2018 januárjában hirdettek meg. A hivatal állásfoglalásának megfelelően 66 pályázat összesen 18,1 milliárd forint vissza nem térítendő hozzájáruláshoz jutott az NKFI Alapból.

Az informatikai fejlesztésekkel foglalatoskodó InnovITech egy debreceni egészségügyi szolgáltatóval, a UD-GenoMed Kft. -vel valósította meg a projektet. A konzorciumban a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is részt vett szakmai közreműködőként – olvasható a közleményben.

mti