Új templomot szenteltek a Zala megyei Csapiban

Új templomot szenteltek a Zala megyei Csapiban

Több száz év után épült új római katolikus templom a Zala megyei Csapiban, ahol Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelenlétében tartották a szentelést.

Az államtitkár a liturgiát követő ünnepi beszédében visszaemlékezett, hogy alig egy hónapon belül a második olyan településen vesz részt templomszentelésen, ahol egészen kis falvak akarták, hogy felépüljön a templomuk. Utalt arra, hogy nemrég szentelték újra a székelyföldi Atyha templomát, amely ezelőtt egy villámcsapás okán égett le, miközben most a zalai településen egy, még a törökdúlás közepette lerombolt templom helyett emeltek újat.

Soltész Miklós méltatta azt az erőfeszítést, hogy összefogással, az egyház, az önkormányzat, a hívők és a községbeliek kormányzati segítséggel templomot építettek. Hangoztatta, nyugatabbra a templomokat kultúrházzá, kocsmává, vagy mecsetté formálják, míg a mi térségünkben egy alig 150 lelkes faluban új templomot építettek.

A jelen pillanatban 95 százalékos készültségi szinten álló templom egész befejezéséhez a Kaposvári Egyházmegyével szövetségben keresik a lehetőséget – mondta az államtitkár.

A neogótikus stílusú, 60-80 hívő befogadására alkalmas, nem egészen 120 négyzetméter alapterületű templomot a búcsúünnepen Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke Nagyboldogasszony tiszteletére szentelte fel. A csaknem 85 millió forintos költséggel készült építményhez az egyházmegye és a kormány is 20-20 millió forinttal járult hozzá, a fennmaradó összeget nagyrészt adakozásból gyűjtötték össze.

mti, fotó: Varga György