Új típusú, felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen

Új típusú, felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen

Főképpen a gyermekkori törések kezelésében alkalmazható új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot teszteltek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) – tájékoztatta a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőit.

Józsa Gergő, az intézmény gyermektraumatológiai mestere az Univ TV-nek hangoztatta: a korszerű, felszívódó implantátumot a PTE Gyermekgyógyászati Klinikáján alkalmazták hazai mesterek részvételével.

A korszerű típusú implantátum legnagyobb pozitív tulajdonsága, hogy beültetése nem kíván előfúrást, nincs szükség a testrész külső rögzítésére, nem okoz fémallergiát, irritációt, ezzel szemben a beültetett implantátumok láthatók röntgen alatt, ami megkönnyíti az orvosok dolgát.

A PTE ezelőtt azt közölte, hogy a töréskezelésben a felszívódó implantátumok használata még nem az elsődlegesen választandó eljárás, de felhasználásuk gyakorisága felfelé ívelő tendenciát mutat.

A korábbi jártasságok azt mutatták, hogy a felszívódó implantátumok az általánosan alkalmazott, fémből készültekhez hasonlóan stabil rögzítést tettek lehetővé, alkalmazásuk kevesebb műtéti beavatkozással járt, csökkentették a kockázatokat és a kórházi ápolás költségeit.

mti