Újabb rekordévre számítanak a német idegenforgalomban

Újabb rekordévre számítanak a német idegenforgalomban

Újabb rekordévre számítanak a németországi idegenforgalomban az ez évi első fél év adatai alapján, amelyek alapján a belföldi és a határon túli látogatók száma is erőteljesen emelkedett a szálláshelyeken.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kimutatása alapján a legkevesebb tíz fő elhelyezésére alkalmas kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma az egy évvel korábbihoz képest 4 százalékkal 214 millióra növekedett a január-júniusi időszakban.

A határon túli résztvevők által eltöltött éjszakák száma 5 százalékkal 38,6 millióra, a belföldi látogatók által eltöltött éjszakák száma 4 százalékkal 175,4 millióra növekedett.

Az adatok robbanásszerű fejlődést mutatnak, Németország soha nem volt még annyira híres célpont a szabadidős turizmusban és a konferenciaturizmusban, mint az idén – nyilatkozott Guido Zöllick, az országos szálloda- és vendéglátóipari szövetség (Dehoga) elnöke.

Az ágazatot a bérek emelkedésével közösen járó gazdasági fellendülés mellett az április óta tartó meleg idő is patronálja, mindent összevetve az év második felében is jók lehetnek az eredmények, és 2018 sorban a kilencedik rekordév lehet.

Viszont a személyi költségek növekedése és az egyre nagyobb munkaerőhiány lassítja a növekedést – mondta a szakmai szervezet vezetője.

Németországban hozzávetőleg 45 ezer kereskedelmi szálláshely és 165 ezer vendéglátóhely üzemel a Dehoga statisztikái alapján. A turizmusban és a gasztronómiában egyesült erővel nagyjából 1,8 millióan dolgoznak. A szektor forgalma előző évben megközelítette a 85 milliárd eurót (27 370 milliárd forint).

mti