Újabb tíz kerámiaritkasággal bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

Újabb tíz kerámiaritkasággal bővült a pécsi Gyugyi-gyűjtemény

Újabb tíz régiséggel bővült a már 717 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, melynek legkorszerűbb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A régiségeket a baranyai megyeszékhely nevében is megköszönő Páva Zsolt polgármester a rendezvényen közölte: Gyugyi László elhivatottságát, szenvedélyét mutatja, hogy a gyűjtemény évről évre bővül, ritka antikvitásakkal gazdagodik. Pécs polgármestere reményét fejezte ki, hogy a műgyűjtő a továbbiakban is megtiszteli a gyűjteménynek helyet adó Zsolnay Örökségkezelő NKft. -t (ZSÖK) a töretlen a porcelánritkaságok felkutatásával.

A sajtó rendelkezésére bocsátott írásos összegzés alapján a modern darabok igen változatosak, a Zsolnay-dísztárgyak nagyszámú típusa megjelenik közöttük: díszedény, dísztál, petróleumlámpa, díszpapagáj, tányér, váza és korsó.

Kiemelendő a korszerű műtárgyak közül a Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült angol Messenger gyártmányú petróleumlámpa. Az 58 cm magasságú tárgy Zsolnay alaptestét madárdekor ékesíti, tetején cilinder megfigyelhető.

Nem szerepelt ezelőtt a bemutatón a szív alakú dísztálhoz hasonló darab. Ez 1885-ben készült Zsolnay Júlia dekorterve alapján. Anyaga korongozott, elefántcsontszín alapon festett mázas fehércserép aranybrokát fonddal. A szív alakú tál érzéki hatását erősíti a díszítésben megjelenő virágmotívum.

Sikorski Tádé formaterve nyomán 1889-ben készült a rendkívüli alakú „madáredény”. Ennek anyaga kőcserép, melyet többszínű márványszerű eozin máz fed. Nevét madárra emlékeztető formájáról kapta.

A újabb tárgyakat illetően a Zsolnay-papagáj megjelenését az opak eozinmáz teszi káprázatossá, a Zsolnay desszertes tányért és a virágszálvázát perzsa dekor csinosítja. Egy kis korsón színes virágdekor megfigyelhető, ameddig a festett, zsugormázas korsót számottevő magyaros dekor teszi különlegessé. Az eszközök közt megjelenik amellett egy kék színű, tiger technikával készült zsugormázas váza is.

A modern eszközök eltérő helyekről tértek vissza Pécsre: a „madáredény” Németországban, a petróleumlámpa Angliában, a pakisztáni stílusjegyeket viselő, barna színű zsugormázas korsó Amerikában bukkant fel.

A Zsolnay-gyár aranykorának legjobb kinézettel rendelkező darabjait bemutató bemutató 2010-es megnyitása óta már tucatnyi alkalommal bővült, az internacionális szinten is nyilvánított gyűjtemény mindent összevetve már 717 darabból áll.

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a Föld legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként nyilvánított, akkor még csaknem hatszáz darabos gyűjteményt. A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt valósította meg a gyűjteményt, amit a nagyközönség ezelőtt egyesült erővel még sohasem láthatott.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László merthogy a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és internacionális kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplum példány, amelyeket a kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

mti, fotó: Sóki Tamás